Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Polisen vann: de hade Årets fulaste kontor

Publicerad: 2 maj 2011, 15:09

Under hösten 2010 utlystes tävlingen Årets Fulaste Kontor för sjätte året i rad. I hård konkurrens vann Polisen vid Utredningsjouren på Södermalm i Stockholm.


Förstapris är en omgörning till en modern och effektiv arbetsplats. Andra- och tredjepriset går till Team Aktiv Rehab respektive Silva Sweden; de vinner varsin konsultation.

I bidraget från Polisen vid Utredningsjouren på Södermalm gick att läsa: Inventarierna är ett hopplock, inget hör ihop med något annat. Struktur över pärmar och blanketter är ologisk och blandningen av färger på pärmarna gör rummet ännu mer förvirrat. I rummet finns övervakningsskärmar, larmutrustning, skrivare, fax, värdeskåp och mycket mycket mer? Arbetsmiljön är under all kritik.

Sture Nilsson, vd på Struktur säger att just detta kontor valdes på meriter som dåliga funktioner och oreda i allt. Dessutom fanns många fula inbyggda tekniklösningar.

Ergonomin var undermålig; ljud och lukter fyllde rummet.

– Här tar man hand om fyllon och brottslingar, kommenterar Sture Nilsson.

Egentligen bestod lokalen av bara ett enda rum och två åsidosatta, outnyttjade smårum. Det fanns ingenstans att sitta och fika och prata med sina kollegor.

– Polisen var inte stolta över sin arbetsplats, och hade svårt att känna tillhörighet, säger Sture Nilsson.

Hur förbättrade ni arbetsplatsen?
– Vi bröt isär lokalen till tre olika funktionsrum, vilket har gett möjlighet till bättre kommunikation med sina kollegor.

Resultatet har blivit att poliser som jobbar vid det omgjorda kontoret är stolta över sin arbetsplats, och har uttryckt att det blivit mycket roligare att gå till jobbet.

Juryns motivering lyder: Polisen vid Utredningsjouren på Södermalm har en tuff arbetssituation. Ständig informationshantering, ansvar för utsatta människor och en strid ström av besökare kräver en trivsam och strukturerad arbetsmiljö. Dagens situation med trånga och kaosartade arbetslokaler är ohållbar för personalen.

Polisstationen har väckt mycket intern uppmärksamhet, men om man kommer att föregå med gott exempel kan inte Sture Nilsson svara på.

– Vad de gör för framtida upphandlingar är svårt att säga.

Team Aktiv Rehab knep andraplatsen för att det var rörigt och stökigt, medan Silva Sweden, tredjepristagare, hade det rent och fräscht, men alldeles för sterilt, utan att kunna visa vad företaget står för.

I sex år har Struktur anordnat sin tävling. 50-100 arbetsplatser nomineras varje år.

Är det skamfyllt att bli nominerad?
– Inte alls! Det är en ära och en fantastisk möjlighet. Man ska kunna trivas och känna stolthet för sin arbetsplats. Och vi på Struktur brinner för att visa arbetsplatsens betydelse för företagets utveckling.

Vad känns viktigt just nu?
– Kommunikation, bland annat. Sitter man i kontorslandskap så är det viktigt att det finns utrymmen där man kan gå undan och prata; dels för att kunna vara ifred, men också för att kreativitet föds ihop med andra.

Juryn som korade vinnarna består av: Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister, Jan Carlzon, direktör, Eric Sjöström, chef för Kulturhuset i Stockholm, Karin Mamma Andersson, konstnär, Svante Öquist, chefredaktör ELLE Interiör, Sture Nilsson, vd Struktur och juryns ordförande med utslagsröst.


Prisutdelningen för Årets fulaste kontor gick av stapeln på Berns i Stockholm. Foto Ingrid Gallagher

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.