Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Premiär för pris till kvinnlig hantverkare

Publicerad: 28 november 2011, 13:28

Kvinnorna blir fler och fler bland tjänstemännen i byggbranschen, men bland hantverkarna har de fortsatt att vara få. Det konstaterade bygg- och trädgårdskedjan Hornbach och byggbemanningsföretaget Expandera mera och tillsammans tog de initiativ till Kvinnliga hantverkarstipendiet. Förra veckan delades det ut för första gången. Vinnare blev snickaren Sara May Kahl.


Till en början var initiativtagarna osäkra på om det fanns så många yrkesverksamma kvinnliga hantverkare, så man garderade sig med att hemmafixare också kunde nomineras. Men det hade de inte behövt.

Över 200 kvinnor blev föreslagna. Murare, snickare, en timmerman, plattsättare, svetsare, anläggningsarbetare och målare.

– Jag är så glad och förvånad. Jag trodde inte att det fanns så många. Jag tror att fler tjejer kommer att välja de här yrkena framöver tack vare det här, säger Jessica Löfström, vd på Expandera Mera.

Ingen hemmafixare kom med bland finalisterna, men fixarna står ändå för något som stipendiet vill lyfta fram: att vara bred och kunna flera moment, sätta kök, kakla, måla och snickra.

– Det finns få multihantverkare. Hantverkare i dag kan en uppgift, inte hela kedjan. När det inte finns jobb inom just det yrke de valt får de sitta hemma och kan inte ta ett annat byggjobb, säger Jessica Löfström.

Vinnaren av stipendiet – Sara May Kahl – är på sätt och vis en multihantverkare. På jobbet som snickare på Falu allbygg gör hon olika renoveringar – senast att räta upp ett bjälklag och lägga in ett golv. Och på fritiden renoverar hon gården där hon bor i Falun, där några byggnader är från 1600-talet, och speciellt ett uthus på gården som hon bygger om till ett litet hem – ett projekt hon kallar 36 organic m².

Och projektet är den största anledningen till att hon får stipendiet. Både för att hon gör ett grundligt arbete och för att hon sprider sina erfarenheter. Hela ombyggnaden går att följa i en blogg. Och att vara synlig för andra är bra för den som ska vara en förebild. Förutom bloggen skriver Sara May Kahl också byggtipskrönikor för tidningen Kloka Hem och håller studiecirklar i ekologiskt byggande.

I ombyggnaden av gården lever Sara May Kahl som hon lär och använder material som inte är farliga för människor och natur och som har lång hållbarhet. Hon har byggt ett jordkylt skafferi där luft från ett 20 meter långt rör i maken kyler skafferiet på somrarna och värmer det på vintrarna. Hon har många skåp på norrväggen som extra isolering. För att bara nämna några av de saker hon gjort där.

Sara May Kahl, vad tycker du, behövs det ett stipendium för kvinnliga hantverkare?
– Det behövs för att visa upp att det finns kvinnor. Det är det få som vet. Vi syns inte, vi är ju inte så många.

För att det finns kvinnor som är hantverkare vet Sara May Kahl. Hon har själv nominerat åtta andra kvinnor till stipendiet, bland annat svetsare och anläggare.

– Ja, de finns, kanske speciellt i min ålder och när jag har det här intresset och genom de kurser jag gått så träffar jag på dem.

Är det här ett jobb du kan rekommendera till andra kvinnor?
– Absolut, det är omväxlande och intressant. Och det finns stora framtidsmöjligheter.

Möts kvinnor inte av negativa attityder, då?
Sara May Kahl skakar på huvudet.
– Det har jag inte mött alls. Det är tråkigt att det målas upp så.

Att jobbet skulle vara tungt tycker hon inte heller är något problem.

– Jag tror att det är lika tungt inom vården. Och självklart blir det tungt om man lyfter fel och är det tungt på riktigt är man oftast inte ensam utan kan ta hjälp.

Att det finns få kvinnor inom byggbranschen tycker hon hänger ihop med ett brett samhällsproblem.

– Människor vågar inte testa. Man borde uppmuntra folk att våga det och att lära av misstag. Det är inte farligt.

Kvinnliga hantverkarstipendiet är på 20 000 kronor och tanken är att det ska delas ut en gång om året. Sara May Kahl tänker använda pengarna till ny fotoutrustning.

– Jag vill skriva om byggande för fler tidningar, säger hon.


8 finalister av 200 nominerade
Förutom vinnaren Sara May Kahl kom de här personerna också till final:
Emelie Lindberg, byggnadssnickare och entreprenör, Stockholm
Elisabeth Ardefelt, plattsättare, Göteborg
Lovisa Nyman, rörmokare, Stockholm
Therese Ahlqvist, plattsättare, Stockholm
My Bronner, timmerman, Stockholm
Pernilla Wildemo, bygg, Stockholm
Louise Gudmundsson, murare, Österlen

Juryns motivering till valet av Sara May Kahl:
"Vinnaren av det första Kvinnliga hantverkarstipendiet är inte bara en oerhört skicklig hantverkare. Hon har också bestämt sig för att bygga ekologiskt så gott det bara går, vilket hon bloggar flitigt om. Vinnaren fick inte bara själv överlägset flest nomineringar utan hade också den goda smaken att, i sann solidarisk anda, nominera inte mindre än ÅTTA andra duktiga kvinnliga hantverkare. Den första vinnaren av Kvinnliga hantverkarstipendiet är född, bor och verkar i rödfärgens förlovade stad ? Falun. Vi säger grattis till: Sara May Kahl."

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.