Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Prisad prästgårdsrenovering

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Det gamla prästbostället i Nacka, Källtorps gård, har fått Stockholms läns hembygdsförbunds pris. Byggnaden ligger vid stranden av Källtorpssjön, på Erstaviks ägor inte långt från den välbekanta Hellasgården.


Gården är byggd på 1700-talet och avståndet till den gamla kyrkan vid Nacka ström var inte stort. - Senare har en ny kyrka byggts vid Finntorp och prästgården övergick med tiden att bli en vanlig gård och var bebodd åtminstone hela 1950-talet men har sedan stått tom och fått förfalla, säger Kjell Nilsson på Stockholms läns hembygdsförbund.
För några år sedan fick paret Gustaf och Rosanna Willers hyra huset på långtidskontrakt mot att de svarar för en renovering.
- Det var rätt personer som fick hand om huset. Gustaf har arbetat länge inom byggnadsvårdsbranschen och Rosanna är civilingenjör och arbetar på ett byggföretag.
Det var dock ingen lätt uppgift paret Willers gav sig i kast med, gården var rejält nedgången och det behövdes en renovering från grund till skorsten och dessutom måste den moderniseras för att bli beboelig med dagens standardkrav.
Huset återskapades till sin ursprungliga karaktär, vilket bl a innebar att den senare tillbyggda verandan revs. Även uppvärmningen av huset fick förbli vid det gamla, d v s befintliga eldstäder. I reserv finns lösa elradiatorer. För att inte inkräkta på husets ursprung gjordes en tillbyggnad för groventré, dusch, wc och tvätt. Denna byggnad liknar de utbyggnader som ofta gjorts även i äldre tid och passar bra ihop med resten av byggnaden.
Juryns motivering till priset lyder:
- Gustaf och Rosanna Willers har genomfört en renovering av Källtorps gård med berömvärd pietet. Det gamla husets värden har tillvaratagits och återskapats och nödvändiga moderniseringar har utförts genom en tillbyggnad som passar mycket bra till den ursprungliga byggnaden. Detaljutförandet är av högsta klass både exteriört och interiört.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.