Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Prisas för byggnadsvård

Publicerad: 12 december 2011, 13:54

Göran Gudmundsson har tilldelats Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2011.


Riksantikvarieämbetet delar varje år ut förtjänstmedaljen till en eller flera personer som har gjort stora insatser inom kulturmiljövården. I år belönades Göran Gudmundsson som driver Gysinge Byggnadsvårdscentrum.

Intresset för byggnadsvård har följt honom genom hela livet.

– Jag växte upp bland de Hälsingska gårdarna. De är enkelt byggda och smyckade med enkla väggmålningar. Allt är inte gjort av tekniskt skickliga byggare och målare men helheten är bra ändå. Den har själ. Det naiva och frodiga uttrycket tilltalar mig fortfarande, säger Göran Gudmundsson.

För 21 år sedan lämnade han sitt arbete inom den allmänna museiverksamheten för att grunda Gysinge Byggnadsvårdscentrum.

– Verksamheten föddes ur frustration. Jag tyckte det var mycket snack och lite verkstad i museibranschen. Dessutom vände jag mig mot fokuseringen på slott och herrgårdar, det är ju lika väl gårdar och stugor som kan berätta något om hur folk levde förr, säger Göran Gudmundsson.

Därför betyder ett erkännande från Riksantikvarieämbetet som representerar museivärlden mycket för honom.

– När vi startade kände vi att vi hade två fiender. Det var byggbranschen som erbjöd hemska material som inte alls passade i ett gammalt hus och museivärlden med sina orealistiska antikvariska krav. Efter tre år med Gysinge fick vi Guldspiken från Svensk Byggtjänst. Nu efter 21 år känns det som att även museivärlden insett att vi hade rätt. Det är så roligt att bli uppmärksammad. I början var det som att folk tänkte ”Vad ska man med det där till, det kan man väl hitta på tippen?”. Nu är det ett helt annat ljud i skällan, säger han.

Förtjänstmedaljen delades ut den 23 november i samband med

Riksantikvarieämbetets årliga höstmöte.

JURYNS MOTIVERING
”För arbetet som initiativtagare, föregångsman och ledande inom landet att öka och sprida kunskapen om vården av det byggda kulturarvet och för att ha stimulerat tillverkningen av äldre byggprodukter som möjliggjort för husägare att återskapa miljöer och interiörer.”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.