fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Reinfeldt inledde Årets bygge

Publicerad: 27 mars 2017, 15:39

Bild 1/2  I paneldebatten deltog Daan Cedergren, regionchef Husbyggnad, Sweco Architects, Svante Hagman, chef NCC Infrastructure, Niklas Sörensen, vd, Ramböll Sverige och Christel Armstrong Darvik, vd och koncernchef för Stena Fastigheter.

Foto: Johanna Åfreds

Årets bygge-galan på Cirkus är i gång. Förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt inledningstalade. Därefter följde en paneldiskussion med branschrepresentanter från Sweco, Ramböll, Stena Fastigheter och NCC.

Ämnen i artikeln:

RambollSvante HagmanStena FastigheterNiklas SörensenDaan CedergrenNCC InfrastructureChristel Armstrong DarvikSweco

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Några timmars seminarium inledde Årets Bygge 2017 på Cirkus i Stockholm under måndagseftermiddagen. Förre moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt talade under den första timmen om de stora utvecklingslinjerna i vår samtid. Han lade stor vikt vid befolkningsutvecklingen globalt, där han konstaterade att den enda anledningen till att befolkningsökningen i Europa inte går bakåt beror på invandringen.

– Europa är på väg att bli ett äldreboende medan Afrika är världens ungdomsgård, sade han.

Att ha en växande, ung befolkning är av stor vikt för att klara välfärden. Sverige ligger bra till tack vare invandringen som bör ses som en resurs för samhället, konstaterade Reinfeldt.

– Vi bör inte se det som ett problem att människor vill komma hit. Problemet fanns snarare för drygt hundra år sedan då tjugo procent av vår befolkning emigrerade. De unga utvandrade och de äldre blev kvar, sade han.

Stockholm är enligt Fredrik Reinfeldt den stad i Europa som växer snabbast just nu. Men urbaniseringen är stark i alla världsdelar, konstaterade han. År 2050 kommer 3 miljarder människor i världen ha samma levnadsnivå som i Sverige.

– En av världens viktigaste frågor är hur vi bygger hållbara städer. Inte bara som folk vill bo i utan att de även är hållbara. Arkitekter och byggare, alla ni som kan mycket om detta kommer att ha en fantastisk arbetsmarknad, sade han.

Efter Fredrik Reinfeldts analys med farhågor och förhoppningar följde en paneldebatt som bland annat behandlade urbanisering, digitalisering och byggkostnader. I den deltog Daan Cedergren, regionchef Husbyggnad, Sweco Architects, Svante Hagman, chef NCC Infrastructure, Niklas Sörensen, vd, Ramböll Sverige och Christel Armstrong Darvik, vd och koncernchef för Stena Fastigheter. Daan Cedergren varnade för att Sverige är på väg att tappa kvalitetstänket i det som byggs.

– Vi behöver bygga bra och med kvalitet och investera i att skapa sammanhängande stadsmiljöer. Annat viktigt är att få fart på flyttkedjorna. Till de som bygger bostadsrätter vill jag säga, bygg för pensionärer, sade Daan Cedergren.

Svante Hagman lyfte frågan att satsa på infrastruktur för att få hållbara städer.

– Citybanan i Stockholm och Västlänken i Göteborg är bra exempel på hur pendlingsavstånden kan kortas, det får stor inverkan på hur samhället kan växa hållbart.

Christel Armstrong Darvik talade om vikten och svårigheten med att bygga så att alla har råd.

– Vi jobbar i motvind med att sänka byggkostnaderna men gör försök. Samtidigt skulle jag vilja att vi börjar fundera på om det går att använda sin bostad på ett annat vis. Kanske kan man samutnyttja fler ytor och kanske behöver inte alla lägenheter ha fullt utrustade kök, sade hon.

Niklas Sörensen, vd, Ramböll fick frågan om problemet med regnvatten som regelbundet svämmar över svenska kommuners dagvattennät, där han ställde sig positiv till PPP/OPS för finansiering av upprustningen.

– Kritikerna säger att OPS inte är bra eftersom man låter framtidens skattebetalare stå för det. Men som det ser ut idag med eftersatt underhåll får vi som lever nu betala för investeringar som borde ha gjorts för många år sedan, sade han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev