Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Rekordstark sysselsättningsökning under årets början

Publicerad: 4 Juni 2008, 09:55

Första kvartalet 2008 blev rekordstark för sysselsättningen i branschen. 21 000 fler fick jobb, men inför 2009 ser behovet av arbetskraft ut att minska.


Enligt Arbetsförmedlingens undersökning har framtidstron hos svenska arbetsgivare dämpats ytterligare sedan i höstas. Myndigheten räknar med att sysselsättningsökningen bromsar in 2008 och övergår i en minskning 2009.

–Det är tydligt att den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden är på väg att avstanna, men vändningen sker från ett bra läge, säger Lena Liljebäck, tillförordnad generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

På byggsidan är verksamheten fortsatt stark, men även byggarbetsgivarnas optimism och förväntningar inför framtiden har skruvats ner, enligt Arbetsförmedlingens undersökning.

Tillväxttakten i byggandet har avtagit markant. Sysselsättningen har dock fortsatt att öka i överraskande snabb takt. Första kvartalet 2008 visar den starkaste ökningen under hela konjunkturuppgången. En förklaring till det är den milda vintern. En annan kan vara de nya anställningsavtal på anläggningssidan som branscherna enats om för att förhindra säsongsarbetslöshet, skriver Arbetsförmedlingen i sin analys.

Utslaget över hela 2008 räknar Arbetsförmedlingen med 12 000 nya arbetstillfällen 2008 och en minskning med 4 000 2009.

Vid sidan om allmänna konjunkturfaktorer beror en stor del av nedgången nästa år på försiktighet kring nyproduktionen av bostäder, som slår relativt hårt på sysselsättningen. Det innebär dock att en del av arbetskraften frigörs till ombyggnad och renovering - en sektor som hämmats av brist på arbetskraft i den gångna högkonjunkturen.

Anläggningsinvesteringarna rullar på i rask takt och investeringarna förväntas rent av öka i slutet av 2009 om regeringen håller vad de lovat och ökar anslagen. På anläggningssidan kommer det att råda fortsatt arbetskraftsbrist i och med att får få ubildas.


Totalt sett kommer arbetsmarknaden att vara vara fortsatt god för högskoleutbildade kommer arbetsmarknaden att. Inom vissa områden kommer det att vara brist på arbetskraft 2008 och 2009. För arbetsgivare inom data och teknik och för arbetsgivare inom verkstadsindustrin som söker ingenjörer och kvalificerade yrkesarbetare kan rekryteringsläget bli problematiskt.

Bristen på arbetskraft försvårar matchningen inom följande yrkesområden:
• Vissa yrken inom byggnads- och anläggningsverksamhet
• Några yrken inom industrin med höga kvalifikationskrav
• Yrken inom teknik och data
• Specialistyrken inom hälso- och sjukvård
• Några läraryrken

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.