Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Rekordtävling om nya stadsbiblioteket

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Snart ska de fem finalisterna presenteras för det nya stadsbiblioteket i Stockholm. Byggindustrin träffar arkitekt Katarina Nilsson för en närmare diskussion.


Arkitekt Katarina Nilsson, Sveriges Arkitekter, är tävlingssekreterare för den nya tillbyggnaden vid Asplunds bibliotek. Vi sitter och samtalar över en kopp kaffe med chokladtryffel om arkitekttävlingar i största allmänhet och om det nya tilltänkta stadsbiblioteket vid Odenplan i synnerhet.  Platsen för vårt samtal är Wirwachs malmgård från 1700-talet på Södermalm där Sveriges Arkitekter har sitt kansli. Inom parentes sagt ska dock Sveriges Arkitekter eventuellt få lite mer ändamålsenliga lokaler och ta sitt pick och pack vid nästa halvårsskifte till Telefonplan vid Midsommarkransen där bl a Konstfack huserar. Det är ett hett stadsomvandlingsområde där många nya bostäder och andra aktiviteter är på gång.
Vad händer just nu med det nya biblioteket?
-  Just nu finns det drygt ettusen tävlingsförslag om ett nytt bibliotek till allmänt beskådande på Klarabergsviadukten i Stockholm i gamla Klarapostens utrymda lokaler. (Se f ö BIN 35.06.) Utställningen pågår till och med 31 januari 2007.
Vad säger du hittills om tävlingen?
- Det är oerhört spännande! Alla kan lätt följa förslagen via Internet. Det är första gången vi har en så här stor tävling.
Vilken har varit den största tävlingen tidigare?
- Det var Akvarellmuseet med sina drygt fyrahundra tävlande. De danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Cortfitsen vann med sitt förslag Mötet. I slutet av 90-talet påbörjades bygget av NCC för museet som har över 2 000 besökare per dag.
Varför är det viktigt med arkitekttävlingar?
- För beställaren är det i första hand ett sätt att finna den optimala föreningen av form, funktion och ekonomi för sitt projekt. Eller som arkitekten Bengt Lindroos uttrycker det: Arkitekttävlingen är arkitekturens sättpotatis.
Hur många länder deltar i tävlingen om det nya biblioteket?
- I den här tävlingen med sina drygt elvahundra förslag finns det bidrag från arkitekter från 120 länder.
När utses vinnaren?
Vid månadsskiftet januari-februari 2007 ska fem finalister presenteras. Därefter kommer de fem förslagen att ställas ut och diskuteras. I maj ska ett utvecklat program för steg två i tävlingen i vara färdigt. Slutligen i november/december 2007 räknar vi med att utse en vinnare.
Varför behövs det nya biblioteket?
Det nya biblioteket behövs för att det gamla biblioteket ritat av arkitekt Erik Gunnar Asplund inte räcker till. Det behövs nya ytor som är mer tillgängliga och moderna. Och om allt går enligt beräkningarna ska det nya biblioteket invigas den 31 mars 2013. Det blir på dagen 85 år efter invigningen av Asplunds bibliotek 1928.


Namn
Katarina Nilsson
Ålder
42 år.
Bakgrund: Arkitekt KTH 89-90, projekterande arkitekt på VVB numera Sweco FFNS, arbetat för arkitektorganisationen sedan 1992, sitter även i styrelsen för ACE, Architect's Council of Europé.
Intressen: Allt möjligt. Bland annat mat och böcker.
Bor: Södermalm. Född på Södermalm. Stockholmare i flera generationer.
Vad krävs det för att det ska bli bra stad?: Det ska finnas allting överallt.
Det ska vara blandade verksamheter.
Byggnad som är bra: Kulturhuset i Stockholm det präglade mig starkt som liten.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.