Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Reningsverk med touch av Versailles tog priset

Publicerad: 19 November 2010, 17:49

Årets Kasper Sahlin-pris gick till Ryaverket, utformat av PerEric Persson vid KUB arkitekter.


Det ärorika priset delades ut av Sveriges arkitekter på Arkitekturdagen på Berns i Stockholm den 19 november.

PerEric Persson berättade om sitt arbete med Ryaverket för Byggindustrin.

Hur kom byggnaden till?
– När vi fick uppdraget i juni 2005 fanns en systemhandling färdig. Det var en konsultgrupp bestående av tekniska konsulter och personal från Gryaabs som tagit fram den, och den var mer som en funktion, ett skal; en inte så trevlig plåtlåda i fonden på ett fantastiskt landskap.

KUB arkitekter kände att de måste manifestera det viktiga innehållet på ett bättre sätt, en miljöbyggnad där sista processen av rening av det vatten som senare ska rinna ut i Göta Älv sker. Det skulle ges en värdigare plats. Dessutom var inomhusmiljön en arbetsmiljöfråga för de anställda.

Gryaab gav KUB arkitekter i uppdrag att omforma designen på byggnaden.

Inspirationen vid skapandet hämtades från det omgivande landskapet, bassängerna och Rya Skog.

– Vi tyckte att reningsbassängerna gav intrycket av en välordnad slottsträdgård, ett Versailles!

Huset är helt transparent för att lyfta grönskan från Rya Skog in mot verket. Formen är av en vattendroppe, precis innan den brister. Den ska ge intrycket av att sväva ovanpå bassängerna.

– Vi ville ge byggnaden en ren form, taket skulle hållas helt rent från tekniska installationer exempelvis, allt sådant går genom fasaden.

På nedre botten av byggnaden finns ett visningsrum med ett konstverk i form av en cirka 10x3 meter stor snäcka. Cirka en fjärdedel av vattnet som renas i anläggningen rinner genom snäckan, som en fors. Det brusar som en norrländsk älv och precis utanför rummet finns kontakt med Rya Skog. Botten av rummet är fyllt av vatten och man går på bryggor.




Vattnet i Snäckan, skapad av Pål Svensson, brusar som en norrländsk fors. Bild KUB arkitekter

– Många studiebesök görs på Ryaverket. Dels kommer alla femteklassare i Göteborg hit och får se hur stadens vatten renas. Dessutom kommer utländska besökare.

En annan finess är ett transparent nät på fasaden mot Rya skog som fungerar som en krockkudde för fåglar.

– Rovfåglar kunde inte skönja den genomskinliga fasaden utan flög in i den och dog. För att rädda fåglarna och undvika negativ uppmärksamhet lät Gryaab sätta upp det stora nätet.

Varför tror du ni vann priset?
– Det måste juryn svara på. Jag tror att konceptet är tydligt och att vi haft en bra intern process på KUB. Den har hela tiden förenklat och förbättrat projektet. Dessutom är Gryaab en kvalitetsmedveten och förstående beställare som inte utsatt projektet för många förändringar under resans gång, det blir aldrig bra.

Vad betyder priset för KUB arkitekter?
– Vi gläds. Det ger ju viss uppmärksamhet, men vad det betyder i förlängningen vet jag inte.
– Det är ett stort projekt för vårt kontor. KUB har funnits i tio år, så vi har hållt på med det drygt halva tiden.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.