Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Rot-pris till Stora Tullhuset

Publicerad: 9 september 2011, 07:59

Pris för att ombyggarna har tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter. Nu rymmer huset Fotografiska museet.


Stora Tullhuset på Stadsgårdskajen i Stockholm stod länge och förföll. Sedan skulle det bli Abbamuseum. Nu rymmer det Fotografiska museet som har blivit en stor succé. Och den 2 september fick byggnaden Stockholms Byggmästareförenings rot-pris 2011.

Stora Tullhuset formgavs av Ferdinand Boberg 1906-1910. Förutom Fotografiska rymmer huset ett kryssningscenter och kontorslokaler.

– Det har varit ett mycket spännande projekt att arbeta med. Det blev en lång process som fungerade tack vare ett gott samarbete mellan alla parter, säger Sven Pettersson, vd för Rotgruppen AB, som har byggt om Stora Tullhuset.

– Jag är imponerad av hur alla inblandade har lyckats skapa nya möjligheter i det här fantastiska huset, säger Johan Castwall, vd för Stockholms Hamn som äger huset.

– Det är roligt att den här platsen har blivit tillgänglig för alla stockholmare på ett nytt sätt, säger Joakim Schiött på Ettelva Arkitekter.

Rot-priset, instiftades av Stockholms Byggmästareförening 1990. Det delas ut varje år för att främja ombyggande i Stockholm. Priset ges till den beställare, arkitekt respektive byggentreprenör som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

Här är de personer som ingår i juryn för Stockholms Byggmästareförenings rot-pris 2011: Ordförande är Anna-Greta Leijon - tidigare statsråd och chef för Skansen i Stockholm är ordförande, Lennart Ericsson från Lennart Ericsson Projekt och Byggnads AB, Jan Wejdmark från Newsec Corporate Finance, Johan Ahnborg från Ahrbom & Partner A&P Arkitektkontor och Lennart Granlöf från Stockholms Byggmästareförening.

Detta var tjugonde gången som Stockholms Byggmästareförenings rot-pris delas.

Fem byggnader var nominerade till Stockholms Byggmästareförenings rot-pris 2011. De nominerade var:
• Kvarteret Hejaren 17 i Sundbyberg. Byggentreprenör: Besqab Projektutveckling AB. Arkitekt: Björk & Nordling Arkitektkontor AB.
• Kvarteret Vildmannen 10 i Stockholm. Byggentreprenör: Arcona AB. Arkitekt: Koncept Stockholm AB.
• Kvarteret Pennfäktaren 11. Projektledningsorganisation: Projektbyrån (delad entreprenad). Arkitekt: Reflex Arkitekter.
• Stora Tullhuset i Stockholm. Byggentreprenör: rot Gruppen AB. Arkitekt: Ettelva Arkitekter AB.
• Bromma Blocks. Byggentreprenör: Skanska Hus AB. Arkitekt: Wester+Elsner, Comarc.
• Rot-priset, som i år delas ut för tjugonde gången, är ett årligt pris som tillkommit för att främja ombyggande i Stockholm. RED

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.