Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

ROT-pris till Zinkensdammskola

Publicerad: 30 maj 2008, 13:17

Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris för bästa renovering 2008, går till Zinkensdammskolan Globala Gymnasiet.Priset, världens bästa byggmaterial, en tegelsten, delades ut i skolans aula på fredagen.


Sedan 1991 har Stockholms Byggmästareförening delat ut ROT-priset till den bäst genomförda ombyggnaden i Stockholm under året.

I år gick priset till ombyggnaden av Paul Hedqvists funktionalistiska skolbyggnad vid Zinkensdamm på Södermalm i Stockholm.

Enligt juryn har byggare, fastighetsägare och arkitekter tillsammans lyckats anpassa den gamla skolbyggnaden till dagens pedagogiska arbetssätt och de krav på nya rumslösningar som det medför, samtidigt som man har lyckats bevara 1930-talets genuina funkiskänsla.

Själva renoveringsarbetet har genomförts i partneringform, vilket enligt de inblandade har varit en av framgångsfaktorerna i projektet.
–Det hade inte gått utan den goda partneringandan, sade Bengt Staaff, projektchef för Skanska.

Zinkensdammskolan är grönklassad av Stockholms Stadsmuseeum, vilket har ställt stora krav på entreprenören att genomföra renoveringarna med känslig hand.

Mattias Ocklind, från Aros Arkitekter, har varit ansvarig arkitekt.
–Vi har inte gjort en renovering i vanlig mening, utan det har handlat om att anpassa en äldre skola till moderna krav utan att förstöra det gamla.

Skolans rektor Bengt Bennon, som även harn har varit mycket engagerad i renoveringen, var mäkta belåten och mycket glad över att även få en graverad tegelsten i ram.
–Jag älskar Stockholm och gamla byggnader. Stockholms ungdomar är värda att vistas i så här fina lokaler.

Pristagarna är som belönades med ära och inramad tegelsten är:
Bengt Sahlström projektansvarig, Johan Kastwall, vd, Sven Strandh, och Maria Anheim från Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB).

Bengt Staaff, projektchef, Tommas Gidlund, Produktionschef och Torbjörn Wållgren, distriktschef från Skanska.

Mattias Ocklind och Monika Albertsson från Aros Arkitekter.

Juryn består av ordförande Anna-Greta Leijon, Jan Wejdmark, Newsec, förra årets vinnande arkitekt, Mats Hallén, Ahlsénarkitekterna och Lennart Ericsson och Elisabeth Martin från Stockholms Byggmästareförening.

Andra nominerade i år:
Carlsbergs slott, Brohof slott, Gamla konstfackbyggnaden, Söderby sjukhus och det nya biblioteket i Alby.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.