tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Sex Malmöbyggen tävlar om priser

Publicerad: 23 augusti 2017, 08:37

Sex Malmöprojekt tävlar om Stadsbyggnadspris och hållbarhetspriset Gröna Lansen. Foto: Malmö stad

Finalisterna till Malmö stads årliga Stadsbyggnadspris och Gröna Lansen-pris för hållbart byggande har utsetts. På Stadsbyggandets dag den 1 september tillkännages vilka av projekten som vinner.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Av ett trettiotal inkomna förslag har juryn vaskat fram sex finalister.

– Årets finalister är byggnader som bjuder staden på något extra. I Malmö har detta satt sig i den vardagliga bruksarkitekturen och för mig är de värda att lyfta fram som exempel på god stadsbyggnad, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

I år har allmänheten och branschen skickat in 23 förslag till Stadsbyggnadspriset och 9 förslag till Gröna Lansen. Juryn, bestående av politiker och tjänstemän i Malmö stad och representanter från branschorganisationer har gjort ett urval och tittat närmare på åtta olika projekt, som slutligen utmynnat i tre finalister till Stadsbyggnadspriset och tre till Gröna Lansen.

– Utan att vi egentligen tänker på det spelar arkitekturen och stadsbyggandet en stor roll i hur vårt vardagsliv fungerar, säger Ingemar Gråhamn, stadsarkitekt i Malmö, i ett pressmeddelande..

Prisutdelningen sker på Stadsbyggandets dag den 1 september på Malmö Börshus.

Stadsbyggnadspriset har delats ut sedan 1982 och belönar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö. Vid bedömning tittar juryn på arkitektonisk kvalitet, hållbarhet, funktion, nytänkande, process, påverkan och betydelse för staden.

Finalister till Stadsbyggnadspriset:

Holma torg
Typ av projekt: Flerbostadshus, lokaler och torg.
Byggherre: MKB Fastighets AB, Riksbyggen, Malmö stad Gatukontoret.
Arkitekt: Arkitektlaget Skåne AB, Malmö stad Gatukontoret.
Färdigställt: 2016.
Juryns motivering:
”Holma Torg är en modig satsning som bryter nygammal mark. Det är ett välgörande tillägg som med ödmjukhet för platsen tillför nya funktioner och rumsliga sammanhang. På ett föredömligt sätt visar detta unika samarbete att det går att skapa tilltalande miljöer inom begränsade ekonomiska ramar. Holma Torg har alla förutsättningar att också förtäta relationerna mellan människor i Holma.”

Greenhouse
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola Byggherre: MKB Fastighets AB.
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB.
Färdigställt: 2016

Juryns motivering:
”Greenhouse är ett djärvt projekt som visar hur stadsbon kan få en närmare relation till naturen och hur Malmö kan bli en tätare, grönare och mer blandad stad. På ett förtjänstfullt sätt har en monofunktionell byggnad omvandlats till ett flerfunktionellt kvarter till glädje för fler än de boende i huset. Med hög arkitektonisk kvalitet och ett innovativt och klimatsmart boendekoncept utmanas bostadsbyggandet; Greenhouse är så mycket mer än en symbol för Augustenborg och Malmö.

Malmö saluhall
Typ av projekt: Saluhall Byggherre: Fastighets AB Malmö Gäddan 9, Nina och Martin Karyd.
Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.
Färdigställt: 2016.
Juryns motivering:
”I sann pionjäranda har en öde ruin omvandlats till en tredimensionell kokbok – en ny möteplats i matkulturens Malmö. Saluhallen visar på en kreativ användning av till synes överblivna ytor och erbjuder en välgörande intimitet i ett område präglat av stora projekt. Ur de gamla murarna har nya sammanhang skapats och en sensuell arkitektur har vuxit fram, som visar stor omsorg om såväl kulturarv som människans alla sinnen.”

Finalister till Gröna Lansen 2017:

Greenhouse
Typ av projekt: Flerbostadshus och förskola Byggherre: MKB Fastighets AB.
Arkitekt: Jaenecke Arkitekter AB.
Färdigställt: 2016.
Juryns motivering:
”Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”

Studio
Typ av projekt: Kontor, konferens, hotell, restaurang Byggherre: Skanska Öresund AB.
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects, Tema Arkitekter.
Färdigställt: 2016.
Juryns motivering:
”Med multifunktionalitet, samnyttjande och flexibilitet som ledord berikar mötesplatsen Studio Universitetsholmens folkliv och Malmös näringsliv. Materialval och ljusinsläpp är skickligt hanterade liksom dess energisparande system och gröna inslag. I Studio vävs en platsanpassad och omfamnande arkitektur samman med föredömliga miljöambitioner - helt i linje med Västra Hamnens utveckling.”

Gängtappen
Typ av projekt: Kontor Byggherre: Wihlborg Fastigheter.
Arkitekt: Fojab Arkitekter.
Färdigställt: 2016.
Juryns motivering:
”Efter en genomgående sanering och en varsam renovering tar ett stycke Malmöhistoria klivet in i framtiden. Ett nytt klimatskal och smarta energisystem har, tillsammans med sunda materialval och flexibla arbetsplatser, gett en imponerande förbättring av byggnadens energiprestanda och hållbarhet. Genom de såväl arkitektoniska som miljömässiga lyften är Gängtappen en viktig förebild för den nödvändiga miljöanpassningen av den befintliga staden.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev