Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Silverbalken går till Mikael Nyquist

Publicerad: 28 oktober 2016, 11:12

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk är Mikael Nyquist.

Foto: SBI

Årets mottagare av Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse Silverbalken är Mikael Nyquist. Juryn tar bland annat fasta på att han medverkat till utvecklingen och användande av tunnplåt i det svenska byggandet.


Mikael Nyquist är utbildad civilingenjör med inriktningen väg och vatten från Kungliga Tekniska högskolan. Efter examen arbetade han två år på NCC och började därefter arbeta på Stålbyggnadsinstitutet, först med marknads och utvecklingsfrågor, och senare som vd. Sedan dess har han hunnit arbeta på SSAB och Plannja. I dag är han vd för Tibnor.

Mikael Nyquist har suttit i Stålbyggnadsinstitutets styrelse från 1998 fram till 2016, under perioden 2005-2012 som ordförande.

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 42:a året i rad.

Juryns motivering

”Mikael Nyquist tilldelas Silverbalken 2016 för att under mer än 25 år på ett utomordentligt sätt bidragit till utvecklingen inom stålbyggnadsbranschen. Hans insatser spänner över flera grenar inom branschen. Han har som chef och ledare inom SSAB Tunnplåt och Plannja medverkat till utvecklingen och användande av tunnplåt i det svenska byggandet. Ett fungerande grossistled är av yttersta vikt för ett lyckosamt nationellt stålbyggande. Genom Mikaels ledarskap har Tibnor utvecklats till en trygg och säker leverantör av stål till byggsektorn. Inom SBI har Mikael haft flera roller. Som VD under 1990 talets mitt utvecklade han rutiner som ännu idag används i institutets arbete. Mikael verkade som styrelseledamot och ordförande under 18 år, varav åtta som ordförande. Under sin tid i SBIs styrelse var han arkitekten bakom dagens SBI. Mikael Nyquist är en självklar mottagare av Silverbalken tack vare enträget, envist, långsiktigt och viktigt ledaskap inom Stålbyggnadsbranschen.”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.