Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Skanskas bygge av Norsborgsdepån prisat

Publicerad: 24 november 2015, 16:31

Norsborgsdepån består av tre bergrum för förvaring av tunnelbanetåg nattetid. De är 450 meter långa och mellan 20 och 24 meter breda.

Foto: Skanska

Norsborgsdepån har fått priset ”Outstanding Project of the Year 2015” som delas ut av International Tunnelling and Underground Space Association (ITA).


Bland ett hundratal tävlingsbidrag valde den internationella juryn ut nio finalister i tre kategorier. Nu har Norsborgsdepån korats som vinnare i kategorin ”Outstanding Project of the Year” framför två australiensiska tunnelprojekt.

Skanskas arbeten i Norsborgsdepån, som pågick mellan 2013 och 2015, omfattade tre bergrum för förvaring av tunnelbanetåg nattetid. Hela 1 000 000 ton berg lossades för att ge plats åt bergrummen som är 450 meter långa och mellan 20 och 24 meter breda.

Kandidaterna och vinnarna har bedömts på flera kriterier, bland andra innovationsförmåga i utformning och konstruktion samt förmåga att utveckla kostnadseffektiva lösningar och att minska störningar i stadsområden. Norsborgsdepån har både boende och näringsidkare som närmsta grannar och Skanska lade stor vikt vid planering och kommunikation för att störa så lite som möjligt. Exempelvis anpassade projektet sina sprängningar så att de inte sammanföll med den närliggande förskolans vilostunder.

The International Tunnelling and Underground Space Association (ITA)

The International Tunnelling and Underground Space Association (ITA) är en internationell organisation, som syftar till att främja användningen av det underjordiska utrymmet som en lösning för en hållbar utveckling.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News