Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

SM-final för unga Plåtslagare nu på lördag

Publicerad: 23 april 2009, 07:58

På lördag är det dags för årets rafflande SM-final i plåtslageri då Sveriges främsta unga plåtslagare gör upp om medaljerna. Men målet är också att Halmstads alla ungdomar ska få upp ögonen för ett yrke med goda framtidsutsikter.


– SM-finalen är ett jättebra tillfälle för oss att locka fler ungdomar till yrket. Förutom att i ett kul sammanhang visa upp våra skickligaste plåtslagarelever har vi gått ut med en frågetävling direkt till alla elever i åk 8 och 9 i Halmstad. Dessutom har vi bjudit in Halmstads alla Studie- och yrkesvägledare till en ”plåtslagarlunch” för att ge dem kunskap om våra yrken byggnadsplåtslagare och ventilationsplåtslagare, berättar Annika Waernström, PVF Yrke och Utbildning.

SM-finalen hålls på köpcentret Eurostop i Halmstad nu på lördag med start kl 08.30. De tävlande får ca 6 timmar på sig att arbeta fram sina tävlingsbidrag. Vad de ska prestera är hemligstämplat till fredag lunch. Det kan dock avslöjas att det är en detalj som går att återfinna på i princip alla tak och att materialet är stålplåt. Tävlingen kommer att genomföras med verktyg och maskiner de tävlande inte är helt vana vid men framför allt under tidspress och inför publik.

Peter Siepen finns på plats för att hålla tempot uppe och han kommer att underhålla såväl publik som plåtslagare till dess att årets SM-vinnare har korats!

Redan på torsdag och fredag kommer dock tävlingsnerver att pirra. Då inleds nämligen SM-evenemanget med en minilandskamp mellan Sverige och Schweiz, det vill säga att VM-kandidaterna Joakim Karlsson och Jürg Kühni gör upp i en plåtslagarduell inför mötet på Yrkes VM i Calgary, Kanada i september.

Torsdagen den 23 april

Ca kl 13.00 – 17.00 Minilandskamp Sverige – Schweiz.


Fredagen den 24 april:

Kl 10.00 – ca 14.00 Minilandskamp Sverige – Schweiz.

Från ca kl 14 SM-finalisterna bekantar sig med tävlingsarenan och maskinerna.

Lördagen den 25 april:

Kl 08.30 – ca 14.30 SM-finalen för unga plåtslagare (vid JC).

Kl 15.00 Prisutdelning landskampen Sverige - Schweiz.

Kl 16.00 Prisutdelning SM-finalen för unga plåtslagare.


Kattegattgymnasiets elever kommer att hålla till vid tävlingsarenan för att informera om skolan och plåtslageriutbildningen.

SM-finalisterna 2009

Tävlande: Skola: Ort:

Anders Hansson Bromangymnasiet Hudiksvall

Fredrik Löhman Polhemsskolan Gävle

Erik Lindh Kantzowska Gymnasiet Hallstahammar

Emil Höglund Nobelgymnasiet Karlstad

Henrik Andersson Carlsund Utbildningscentrum Motala

Anders Månsson Thörnströmska Gymnasiet Karlskrona


Tävlingarna organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Svenska Byggnadsarbetareförbundet

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.