Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Små byggare rot-avdragets vinnare - BI-företagen påverkas inte

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Det blev ingen förlängning av rot-avdraget, trots att byggbranschens arbetsgivarorganisationer har försökt få regeringen att tänka om.
För medlemsföretagen i Sveriges byggindustrier har dock inte rot-avdraget haft särskilt stor betydelse. Det visar tidningen Byggindustrins rundringning bland medlemsföretag över hela landet som har rot-arbeten i sin verksamhetsbeskrivning.

-Det har inte betytt så mycket. Det har nyttjats när vi gjort åt privatpersoner men jag tror att folk får tillbaka pengarna för långt efteråt för att det ska vara avgörande när de fattar beslut, säger Lars Jonsson, GL Bygg i Hudiksvall, som tycker att avdraget skulle ha märkts direkt istället för på skattsedeln ett och ett halvt år senare.

I den mån byggmästarna anser att rot-avdraget påverkat deras företag har det varit marginellt. Flera av dem har i likhet med Lars Jonsson synpunkter på regler för avdraget och tycker att det borde vara permanent för att få större effekt. Nu har många ringt byggföretagen i panik för att hinna innan rot-avdraget försvinner.

-Det har lett till ännu mer stress. De flesta jobb skulle ha gjorts i alla fall men nu måste folk hinna inom tidsgränsen, säger Brage Holmgren, Byggsnickarn i Luleå.

Samtliga tillfrågade företagare tycker att avdraget är bra. En vanlig åsikt är att det gynnat många byggföretag och i första hand de allra minsta företagen.

-De som anlitat oss skulle ha gjort det ändå. Enmansföretagare har nog fått mer jobb och mer att skatta för. Jag tror inte att folk handlar mer men det blir vitt istället för svart, säger Ronny Lundin, Lundins Bygg i Anderslöv.
De som i första hand märkt av rot-avdragets positiva effekter verkar vara de minsta bolagen samt snickare och målare med enskilda firmor.

-Det har nog mest gynnat små företag med upp till fyra anställda och det är knappt något av de mindre företagen som är med i BI, åtminstone inte här i Gislaved, tror Rolf Andersson Gisle Bygg.

Vad har rot-avdraget betytt för ditt företag?

Thomas Mikaelsson, Mikaelssons Bygg, Sundsvall.
-Vi har inte märkt av någon ökad efterfrågan. Det är bara ett fåtal frågat efter rot-jobb och vi gör inte mycket jobb åt privatpersoner.

Brage Holmgren, Byggsnickarn i Luleå.
-Det har lett till ännu mer stress. De flesta jobb skulle ha gjorts i alla fall men nu måste folk hinna inom tidsgränsen. En del har inte ens känt till avdraget utan vi har berättat för dem om det.

Carl Gunnar Åhman, C G Åhman Bygg i Köping.
-Vi har inte haft så mycket jobb åt privatpersoner där det troligen märkts mest. Vi gör mest stamrenoveringar och det gör man inte på grund av avdraget utan för att vattnet droppar ner på grannen under.

Inge Larsson, Inge Byggare, Karlstad.
-Det har inte betytt ett dugg. Det är en bra idé men jag har inte gjort ett enda rot-jobb utan bara jobb som skulle ha gjorts ändå. Andra företag har nog gynnats mer.

Anders Johansson, Johansson Byggnads AB, Växjö.
-En del. Fast vi har inte hunnit med alla rot-jobb, vi har haft fullt upp ändå på grund av stormen Gudrun. Vi har känt av en ökad efterfrågan, folk har nästan haft panik för att hinna utnyttja det.

Lars Jonsson, GL Bygg, Hudiksvall.
-Det har inte betytt så mycket. Det har nyttjats när vi gjort åt privatpersoner men jag tror att folk får tillbaka pengarna för långt efteråt för att det ska vara avgörande när de fattar beslut. Avdraget skulle ha gällt direkt istället för på skattsedeln ett och ett halvt år senare.

Ronnie Lundgren, Byggmästarna Lundgren Entreprenad, Gällivare.
-Det har inte betytt så mycket för oss nu. Förra gången rot-avdraget fanns betydde det mer.

Rolf Andersson, Gisle Bygg, Gislaved.
-Det är marginellt. Vi gör inte mycket jobb åt konsumenter utan mer åt kommunen och industrin. Det kommunala fastighetsbolaget har kanske kunnat göra lite mer jobb nu så på så sätt kan det ha påverkat oss lite.

Ronny Lundin, Lundins Bygg i Anderslöv.
-Ingenting. De som anlitat oss skulle ha gjort det ändå. Enmansföretagare har nog fått mer jobb och mer att skatta för. Jag tror inte att folk handlar mer men det blir vitt istället för svart.

Gunnar Eriksson, Sundvalls Byggnads, Bromma.
-Det har inte betytt så mycket eftersom vi inte jobbar mot privatpersoner. Jag tror inte att det påverkat allmännyttan och professionella beställares investeringar. Möjligen kan det ha påverkat vår konkurrenssituation om mindre byggare fått fler jobb åt privatpersoner.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.