Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Solceller i Lund får energipris

Publicerad: 17 mars 2009, 10:07

Fastighetsbolaget Akademiska Hus får Solel-programmets pris Årets solcellsanläggning för sin anläggning på Ekologihuset vid Lunds universitet. Anläggningen får priset för dess mångsidighet och väl genomtänkta lösningar.


Solel-programmet är ett nationellt utvecklingsprogram för solcellsystem som finansieras av Energimyndigheten och näringslivet. Priset delades ut av Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger på Energitinget den 11 mars 2009.

Anläggningen på Ekologihuset vid Lunds universitet är en av Nordens största solcellsanläggningar. De 767 kvadratmetrarna solpaneler producerar 70 000 kilowattimmar el varje år. Det motsvarar användningen i fem eluppvärmda villor och minskade koldioxidutsläpp på 4-5 ton per år.

– Vi ger hög prioritet åt energieffektiviseringar och utveckling av alternativ energiproduktion. Solcellsanläggningen i Lund är ett led i detta arbete, säger Mikael Lundström, vd på Akademiska Hus, i ett pressmeddelande.

Juryn framhåller i sin motivering att Akademiska Hus visat att solceller kan användas på många olika sätt, och att anläggningen är väl genomtänkt både vad gäller olika tekniska lösningar och visuell utformning.

Anläggningen i Lund är unik genom sin storlek och genom att solcellerna används i flera syften: som solavskärmning för att minska kylbehovet, på yttertaket för att maximera elproduktionen och på fasaden för att exponera tekniken.

Med sin placering på universitetsområdet vid Lunds tekniska högskola och nära innovationsparken IDEON, exponeras anläggningen dagligen för studenter, forskare och andra teknikintresserade personer, enligt juryn.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.