Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Stålbyggnadspriset 2011 till Ramböll

Publicerad: 6 maj 2011, 09:42

Ramböll får Stålbyggnadspriset 2011 för arbetet med Ryaverkets skivfilteranläggning i Göteborg. Byggnaden beskrivs av juryn som ”en uppvisning i hur stålet effektivt och elegant har använts för både detaljer och helhet”.


Ramböll får Stålbyggnadspriset 2011 för arbetet med Ryaverkets skivfilteranläggning i Göteborg. Den flerfaldigt prisbelönade byggnaden beskrivs av juryn som ”en uppvisning i hur stålet effektivt och elegant använts för både detaljer och helhet”.

Vartannat år delar Stålbyggnadsinstitutet pris till Sveriges bästa stålbyggnad. Årets pris går till Ryaverkets skivfilteranläggning i Göteborg, som hösten 2010 även förärades Kasper Sahlin-priset av Sveriges Arkitekter.

Ryaverket och konstruktören Ramböll tog hem priset i konkurrens med nio andra projekt. Fredrik Einarsson, avdelningschef för byggteknik på Ramböll i Göteborg, har arbetat med anläggningen och var på plats för att ta emot priset.

− Vi anade redan i ett tidigt skede att det skulle bli ett speciellt projekt, berättar Einarsson.

Arkitekterna hade ett tydligt mål att designa en byggnad med fokus på arbetsmiljön. De välvda taken och glasfasaderna skapar en otrolig känsla i byggnaden och när man kliver in är det nästan som att komma in i en kyrka.

Byggnaden, som är en vattenreningsanläggning med 40 skivfilter placerade i två stora hallar, var det bidrag som enligt juryn bäst visade på en konsekvent användning av stål för både funktion och arkitektoniskt uttryck.

Ävenden speciella miljö som omgärdar anläggningen har påverkat utformningen. Anläggningen ligger vid Rya skogs naturreservat och byggnaden har gjorts genomskinlig för att skogen hela tiden ska vara synlig.

Av den anledningen ligger el- och fläktrum på det översta planet upphängt i ett stålfackverk för att inte kompromissa designen.Motiveringen

En långsträckt, transparent byggnad, där den smäckra stålstommen är exponerad och ytskikten i huvudsak är utförda i stål. En oval byggnadskropp, där enkla och raka konstruktionselement har kombinerats med specialkrökta gavelprofiler. Detaljer och infästningar är enkelt och precist utförda.

Hallarnas undertak av sträckmetall är upphängt via karbinhakar i längsgående vajrar och döljer på ett tufft och stilsäkert sätt takets innandöme samtidigt som det skapar ett sammanhängande rum.

Det upphängda entresolbjälklaget och de omsorgsfullt utformade handledarna i rostfritt stål är andra exempel på hur man medvetet arbetat med stålets möjligheter i alla olika situationer.

Skivfilterbyggnaden är ett föredömligt exempel på hur stål i konstruktion och som materialval kan bidra till högklassig och identitetsskapande industriarkitektur och samtidigt bilda en både funktionell och tilltalande arbetsmiljö. En uppvisning i hur stålet effektivt och elegant använts för både detaljer och helhet!

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.