Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Startskottet har gått för nytt stadsbibliotek

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Sex tävlingsbidrag går vidare i tävlingen om nytt Stadsbibliotek i Stockholm.


Igår visades de sex fortfarande anonyma tävlingsbidragen för en församlad och nyfiken press i Bangårdsposten, där alla bidrag varit utställda för allmänheten sedan 24 november förra året. Alla var där som det heter.
När 6 000 från 120 länder hade beställt tävlingshandlingarna anade man att det kanske kunde bli uppåt 1 000.
- Det blev 1 170 förslag i arkitekttävlingen om nytt stadsbibliotek, säger Göran Långsved vidare. Därför nominerades sex finalister istället för som tidigare sagts, fem. Det betyder också att vi har lagt till ytterligare pengar till prissumman.
En enhällig jury har utsett följande sex förslag för vidare bearbetning i ett andra steg i tävlingen om det nya Stadsbiblioteket:
Blanket, byggnaden är en konstruerad avslutning av Stockholmsåsen med en helt egen karaktär. Det är en slags urban hybrid mellan landskap och byggnad utan några kända förebilder. Ett stort terrasserat biblioteksrum skapas med speciella kvalitéer som ger både överblick och intimitet.
The Book Hill. Ett öppet, ljust och närvarande bibliotek som till delar kan hållas öppet dygnet runt. Odengatan och Observatorielunden binds ihop både ute och inne på ett helt nytt sätt med ett slingrande taklandskap och genvägar inne i biblioteket.
Cut. Ett projekt som tydliggör åsens höjd genom det skarpa snittet i vilket det nya biblioteket ligger. Asplundbyggnaden och annexen bevaras men sätts i ett helt nytt sammanhang som förstärker dess karaktärer.
Delphinium. En vacker park skapas av åsens ände. Odengatan förstärks med en låg öppen byggnad och ett högre hus överbrygger åsens höjd och fungerar både som bakgrund till det nuvarande biblioteket och som komposition med Läkarhuset. Projektets skira lätthet förstärker Asplundbyggnadens konkreta uttryck.
Dikthörnan. Kullen får fasader som exponeras både mot Odengatan och Sveavägen. Detta ger Asplundbyggnaden en vacker bakgrund samtidigt som parken får nya kvaliteter med gångvägar på en mellannivå.

Nosce te ipsum. Ett fyndigt och konceptuellt grepp med association till Asplunds egen arkitektur. Det är samtidigt respektfullt mot den existerande situationen med byggnader bakom annexen och i ett högre hus mot Läkarhuset.
-  Juryn har arbetat mycket omsorgsfullt och målmedvetet för att komma fram till de sex tävlingsbidrag som nu går vidare. I maj 2007 kommer de tävlande arkitekterna att få nya instruktioner för utveckling av respektive förslag, säger Göran Långsved.
De sex bidragen som gått vidare i tävlingen ställs ut på Stadsbiblioteket, Kulturhuset, Arkitekturmuseet, Stadsmuseet, Tekniska Nämndhuset samt på biblioteken i Farsta och Rinkeby.
- Det nya biblioteket, ska precis som Asplunds byggnad, vara ett folkbibliotek, öppet välkomnande och tillgängligt, säger stadsbibliotekarie Inga Lundén.
I november utses vinnaren.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.