Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Stormästaren chansar aldrig

Publicerad: 6 november 2019, 05:23

JM:s vd Johan Skoglund har hittat vinnarreceptet för Byggindustrins Bit för bit.

Foto: Mattias de Frumerie

Grattis Johan Skoglund, du är stormästare i Byggindustrins svåra Bit för bit för sjätte gången i rad!


Hur känns det?

– Bra, jag har haft tur och fått frågor som vetat svaret på. Jag har jobbat i branschen i 30 år, och det är klart att jag har samlat på mig en del kunskap genom åren. Frågor om en gammal arkitekt som Gösta Blücher är lättare att svara på om man har varit med ett tag, till exempel.

Vad kan du avslöja om din taktik?

– Att inte chansa för tidigt. Ska du ta en fem- eller fyrpoängare måste du vara säker. Min taktik har varit att hellre få en, två eller tre poäng än en nolla. Det har varit min strategi.

Vad har du för favoritämnen?

– Jag tycker om frågor som handlar om spännande byggnader, byggmaterial eller om personer som varit aktiva i branschen. Om man jobbat länge känner man igen många. Jag är en sådan som kan lite om mycket snarare än väldigt mycket om några få ämnen.

Vilka ämnesfrågor har varit svårast?

– En fråga som jag tyckte var svår handlade om Sveriges största exportvaror för några århundraden sedan. Det hade jag inte koll på.

Blir du hyllad som quizmästaren vart du än går nu?

– Nej, men jag var på en middag i går med lite folk från branschen, och då var det flera som kom fram och gratulerade mig. ”Grattis stormästaren”, sa de.

Har du något medskick till vår quizmakare?

– Jag tycker att det har varit bra och relevanta frågor med en bredd som speglar det som händer inom byggindustrin. Den som gör quizen har gjort ett bra jobb. Det får gärna vara svårt, men inte omöjligt – det är roligare att vinna med 14–13 än med 3–2.

Till sist, vilket är ditt bästa tips till en kommande utmanare?

– Läs på lite om spännande byggnader.

Kort om Johan Skoglund

Ålder: 57 år.

Gör: Vd på JM.

Aktuell: Stormästare i Byggindustrins frågesport Bit för bit och med tredje omgången av det lärlingsprogram för kvinnor som JM gör.

Dold talang: Jag är pricksäker när det gäller att kasta sten eller skjuta bollar och sådant.

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.