Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Störst fall av bopriser i Linköping och Sundsvall

Publicerad: 28 februari 2019, 14:26

Undersökningen visar att Norrköping, Umeå och Linköping sedan 2010 har haft starkast prisökning på bostadsrätter.

Störst svängningar i boprisutvecklingen sedan 2010 utanför storstäderna, visar undersökning gjord av Mäklarhuset.


Ämnen i artikeln:

Mäklarhuset

Mäklarhuset har studerat prisutvecklingen för bostadsrätter sedan 2010, 2015 och från det datum då priserna var som högst i de 13 undersökta kommunerna.

Undersökningen visar att Norrköping, Umeå och Linköping sedan 2010 har haft starkast prisökning, med 11,2 9,8 respektive 9,7 procent per år. De som klev in på bostadsmarknaden mellan 2010 till 2014 har sett bostaden öka i värde mellan 5 och 12 procent per år, uppger Mäklarhuset.

I rapporten studeras även prisutvecklingen sedan toppnoteringen i respektive kommun. Resultatet visar att priserna backat mest i Linköping, Sundsvall och Umeå med 18,8,18,3 respektive 16,2 procent. Helsingborg utmärker sig som staden där priserna fallit minst med 2,9 procent. Utöver skillnader i prisutveckling är det även stora skillnader i när toppen infann sig på respektive marknad. Mellan toppnoteringen i Örebro och Lund skiljer det 20 månader.

– Vår undersökning visar att det är stora skillnader i när toppen infann sig på respektive bostadsmarknad liksom hur väl marknaden utvecklats sedan toppen. Även i detta avseende är det kommuner utanför Stockholm, Göteborg och Malmö där svängningarna varit som störst, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset.

Han fortsätter:

– Sett över tid har en investering i eget boende varit positiv, men för den som klev in på marknaden just när den stod på toppen har utvecklingen varit tuff. Detta pekar tydligt på behovet av att alltid tänka långsiktigt kring det egna boendet och ha goda marginaler i sin ekonomi.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Mäklarhuset

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.