Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Svenskt svetsvisir belönat med prestigefyllt designpris

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

3M:s nyligen lanserade lättviktsmodell av automatiskt nedbländande svetsvisir, Speedglas SL (Super-light, har fått det prestigefyllda internationella designpriset Red dot design award.


- Red dot-priset är Europas största designpris och tillsammans med amerikanska Good Design och japanska IDSA även det mest statusfyllda priset som man kan få i världen, säger Stefan Henriksson på 3M i Gagnef som tillverkar personskydd.
Drygt 2 500 bidrag hade lämnats in från 43 olika länder. Juryn bestod av 24 internationella designauktoriteter, varav två namnkunniga svenskar, Mårten Claesson, Claesson Koivisto Rune samt Robin Edman, chef för Svensk Industridesign, tidigare på Electrolux.
- Det har tagit två år att utveckla det nya svetsvisiret Speedglas SL. Det togs fram efter att man gjort intervjuer med svetsare och det visade sig att det som nästan alla önskade sig högst av allt var ett lättare visir.
3M har sänkt vikten med 25 procent på den nya modellen med hjälp av ett nytt, starkt och lätt material. Även svetsglaset har gjorts tunnare.
Den nya modellen är framtagen i samarbete med det svenska industridesignföretaget Ergonomidesign.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.