Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Sveriges bästa byggen utsedda

Publicerad: 6 mars 2008, 13:38

En moské, en bro/tunnelförbindelse, en flygtrafikledningscentral och en smart villa - det blev vinnarna vid tidningen Byggindustrins årliga branschgala Årets Byggen 2000 på Cirkus i Stockholm. Konkurrensen var som vanligt stenhård. Juryn (Byggindustrins redaktion) hade att välja mellan ett drygt 100-tal kandiderande projekt.


Ämnen i artikeln:

Årets Bygge

Priserna delades ut på måndagskvällen på Cirkus av HKH prinsessan Lilian och konferenciern Martin Timell.

Här är vinnarna i de fyra klasserna:

Anläggning

Öresundsförbindelsen. Kandiderande företag: Skanska och NCC

Motivering: "Stort, komplext, symbolladdat och internationellt. Trots oerhört tuffa krav beträffande genomförande, tidplan, ekonomi, säkerhet och miljö så kunde en fast förbindelse utan större prickar i protokollet länka samman Skåne med Själland. Här finns spännande tekniska innovationer och ett imponerande samspel mellan ingenjörskunskap från en rad olika länder."


Hus

Stockholm ATCC. Kandiderande företag: Luftfartsverket och Arkitektkontoret Fråne Hederus Malmström

"Okänt för de flesta, lite avskilt och insprängt i skogsnaturen ligger Arlanda flygplats uppgraderade storhjärna, den nya flygtrafikledningscentralen. Stora ytor och volymer smälter med välsvarvad arkitektur på ett vackert och relevant sätt in i berg och skog. Innandömets avancerade lösningar bygger på gedigen och avancerad projektering och utförande i samtliga led."


Ombyggnad

Moskén, Stockholm. Kandiderande företag: JM och Hifab

"Projektet fick möta en ganska negativ opinion, bitvis med olustiga undertoner. Efter diverse överklaganderundor kunde dock det hela sätta igång och Ferdinand Bobergs ursprungliga elstation centralt beläget på Södermalm kunde förtjänstfullt konverteras om till en moské åt stadens stadigt växande antal muslimer. De ursprungliga orientaliska influenserna har här på ett spännande och fruktbart sätt integrerats i den nya, religiöst bestämda, inre och yttre miljön."


Bostad

Smarta Huset, Värmdö. Kandiderande företag: JM

"Teknikrevolutionens apparater flyttar in i våra bostäder. Frågan är dock hur och varför? Hur ser egentligen konsumenternas efterfrågan ut? Det enda sättet är att prova och testa. I Värmdö hittar vi ett pilotexempel där tekniken smidigt är integrerad i beprövade miljösystem och luftigt tilltagen invändig arkitektur. Här har teknikleverantörer integrerats i planering, projektering och utförandefas. I detta, med en branschöverskridande byggprocess, ligger säkert en viktig pusselbit till framtidens bostäder."

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Årets Bygge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.