Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Swedbank vann årets stålbyggnadspris

Publicerad: 8 Maj 2009, 08:53

I tuff konkurrens med LKAB KK4, Campus Karlstad/Ägget, Järnvägsbro över Nyköpingsån och Gamla Ullevi i Göteborg, så vann Malmö FF:s nya hemmaarena Swedbank Stadion året stålbyggnadspris. Priset – 50 000 kronor till konstruktionsbitarnas nyckelpersoner – delades ut under Stålbyggnadsinstitutets (SBI) temaseminarie i Stockholm den 7 maj.


–Vi har varit rörande överens i juryn. Det här är det projekt av de nominerade som har bäst förutsättningar och möjligheter att marknadsföra stålbyggande, säger arkitekt Henrik Rundquist som sitter i prisjuryn.

–Den tydliga repetitionen av konstruktionselementen löser funktionella problem samtidigt som det ger karaktär åt byggnaden och stålet spelar huvudrollen. Här handlar det ju inte om något luftigt konstmuseum, utan om en tuff och handfast spelplan, säger Henrik Rundquist.
Nyckelspelarna, sett ur ett stålperspektiv, i projektet är: Arenabolaget Nya Malmö Stadion (byggherre) Berg Arkitektkontor / Fojab arkitekter (arkitekter), Sweco Structures / Ruukki Construction (stålkonstruktörer) och Ruukki Construction (stålentreprenör).

Stålbyggnadspriset delades ut för andra gången. Priset delas ut vartannat år av SBI och syftet är att uppmuntra till användandet av stål i byggandet och ge upphov till nya idéer och inspirerande lösningar. Men framför allt för att uppmärksamma arkitekter, ingenjörer och företag som väljer att utnyttja stålets egenskaper på ett tydligt och väl exponerat sätt.

Så här låter juryns motivering:
”Med en rationell stålkonstruktion som gjort det möjligt att hantera den korta byggtiden har en uttrycksfull och stringent byggnad formats. Som en farkost har hela anläggningen landat med minsta fotavtryck på marken och med spänst i den synliga stålkonstruktionen format fasad och tak till en sammanhållen mörkgrå enhet.

Genom den konsekventa repetitionen av samma konstruktionselement runt om uppstår en tydlig ordning för entrélägen och anslutande torgytor. Den tydliga stålkaraktären finner sig självklart invid den lika tydliga betongarenan, Malmö Stadion från 1958 av arkitekterna Jaenecke & Samuelson. I motsats till den yttre strukturella dynamiken ter sig arenarummet lugnt och helt fokuserat mot byggnadens funktion – fotbollsmatchen.”

Swedbank Stadion kommer nu också att bli SBI:s nominering till det europeiska stålbyggnadspriset.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.