Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Tävla med examensarbete i ByggOpus

Publicerad: 28 november 2011, 15:23

Sammanlagt omkring 25 lärosäten bjuds in till Tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete.


I dagarna går en inbjudan ut till de teniska högskolorna och ingenjörshögskolorna om att delta i tidningen Byggindustrins tävling om bästa examensarbete. Denna riksomfattande tävling, kallad ByggOpus, har arrangerats i många år och är ett sätt att uppmärksamma studenterna och deras examensarbeten. Tävlingen är öppen för alla som studerar till samhällsbyggare, civilingenjör, arkitekt eller högskoleingenjör vid något av byggprogrammen.

– Tävlingen betyder mycket både för branschen och för studenterna. Byggarna ser vilka duktiga ungdomar som söker sig till byggyrkena och studenternas examensarbeten uppmärksammas på ett förtjänstfullt sätt, säger Ruben Aronsson, juryns ordförande och vd för SBUF.

Omkring 25 lärosäten bjuds in och det är skolorna som utser vilket eller vilka bidrag som ska delta i tävlingen. Examensarbetena tävlar i två klasser, 30 respektive 15 högskolepoäng. De arbeten som deltar i ByggOpus 2011 ska vara godkända under tiden den 1 januari till den 31 december 2011. Senast den 31 januari 2012 ska de tävlande bidragen finnas på Byggindustrins redaktion.

– Alla studenter inom de bygginriktade högskoleutbildningarna kämpar med sina examensarbeten. De förtjänar uppmärksamhet från oss i branschen. ByggOpus lyfter fram de allra bästa och uppmuntrar till extra ansträngningar. De studenter som deltar i ByggOpus är självklart intressanta för företagen. För det enskilda lärosätet är det också viktigt att hävda sig genom att delta i tävlingen, säger Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning på Sveriges Byggindustrier.

Den sex personer starka juryn är duktig på att läsa de arbeten som nominerats. Det är ett digert jobb som kräver stor sakkunskap, noggrannhet och inte minst entusiasm att läsa runt 20 examensarbeten på tillsammans ungefär 1 500 sidor. I juryn sitter representanter för forskning, byggverksamhet och fastighetsförvaltning.

Alla som nominerats till tävlingen samt skolornas kontaktpersoner bjuds in till prisutdelningen som brukar vara i mitten av maj. Då blir det fest med ett 50-tal deltagare, där även juryn och representanter för byggbranschen är närvarande.

Några penningpriser blir det inte till vinnarna. Däremot ära och verktygslådor.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.