Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Tävlingen Future City är avgjord

Publicerad: 14 april 2016, 12:44

Viktor Rydberg skola i Vasastan i Stockholm är en av vinnarna i Future City.

Foto: Samhällsbyggarna

Årets Future City-skola är Thorén Framtid i Växjö. Även Mälarhöjdens skola i Stockholm, Folkungaskolan i Linköping, Säbyskolan i Rönninge och Viktor Rydberg skola i Vasastan prisades.


Future City är en tävling för elever i årskurs 6-9 där eleverna får ta på sig rollen som framtidens samhällsbyggare. Syftet är att öka elevernas kunskap och nyfikenhet kring teknik och yrken inom samhällsbyggnad.

I årets upplaga av Future City delades totalt sju pris ut.

Bakom tävlingen står flera organisationer inom samhällsbyggnadssektorn, bland annat Sveriges Byggindustrier.

Juryns motiveringar

Årets Future City-skola

■ Vinnare: Thorén Framtid, Växjö
■ Juryns motivering: ”Med människans behov i centrum stöttar digital teknik tillvaron tillsammans med obegränsat innovativa lösningar som inte hålls tillbaka av dagens normer. Detta kryddat med underhållande och kunnig presentation ger sammantaget en proffsig helhet.”

1:a pris Future City Minecraft

■ Vinnare: Mälarhöjdens skola, Stockholm
■ Juryns motivering: ”För en mycket pedagogisk och strukturerad minecraftfilm med starkt fokus på både sophantering och hur avfallsmängden kan minska. Dessutom innovativt om individens roll i ett futuristiskt och IT-baserat perspektiv.”

1: a pris Future City Uppsats

■ Vinnare: Folkungaskolan, Linköping
■ Juryns motivering: ”Idén att de små robotarna i grupp ska bygga husen för att de är mer exakta än människor är intressant och något för byggindustrin att fundera över. Även valet av byggmaterial – nanorör, är futuristiskt. De har även tänkt på den personliga integriteten när det gäller IT-tekniken.”

1:a pris Future City Modell

■ Vinnare: Säbyskolan, Rönninge
■ Juryns motiveringe: ”Idén Med digitalisering i fokus har det vinnande bidraget tagit ett helhetsgrepp och skapat en hållbar och trivsam stad med innovativa energikällor. Kreativitet genomsyrar modellen.”

Samhällsbyggarnas pris för Bästa förslag för minskad klimatpåverkan

■ Vinnare: Viktor Rydberg skola Vasastan, Stockholm
■ Juryns motiveringe: ”Samhällsbyggarnas pris går till Viktor Rydbergs skola Vasastan för bästa förslag för att minska klimatpåverkan genom att bygga bostadshus i trä, minska köttätandet och minska mängden matavfall genom smartare inköp och smartare planering.”

Lantmäteriets pris för Bästa positioneringstjänst i den hållbara staden

■ Vinnare: Folkungaskolan, Linköping
■ Juryns motiveringe: ”Skolan har på ett innovativt sätt gett förslag på hur människors vardag kan förenklas i det smarta huset med hjälp av positionering. Lösningen sticker ut tack vare en etisk aspekt kring att en persons positioneringsarmband går att stänga av.”

Trafikverkets pris för Bästa trafiklösning

■ Vinnare: Thorén Framtid, Växjö
■ Juryns motivering: ”På ett helt nytt sätt har de i sin modell tänkt på hur människor kan transportera sig. Flera innovativa lösningar har använts i ett transportsystem där fordon förflyttar sig med hjälp av elektromagneter och där vägarnas beläggning bidrar till ett hållbart samhälle. Dessutom har fordonen en smart funktion där de både kommunicerar med varandra men även med resenärernas kalendrar för att möjliggöra samåkning och utnyttja transportsystemet effektivt.”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News