Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Tomas Hallén mottagare av Stora Energipriset

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

I förra veckan tog Tomas Hallén emot IVAs och Sweco Theorells Stora Energipris för sina energibesparande lösningar. Han är teknisk chef på Akademiska Hus och har lyckats sänka energikostnaderna i Akademiska Hus fastigheter med runt 100 kronor per kvadratmeter och år.

Han har inom Akademiska Hus initierat tekniken med energilager i mark där både värme och kyla hämtas från borrhål i berggrunden. Lösningen är speciellt användbar i till exempel avancerade kontorslokaler och laboratorier med stora behov av både värme och kyla. Tekniken används bland annat i Astronomihuset i Lund och Akademikum i Göteborg.

-Våra tekniklösningar, både för energiproduktion och effektivisering, ger bra ekonomi och ett behagligt inomhusklimat. Akademiska Hus är en fastighetsägare som stimulerar nytänkande och kreativitet genom att våga göra stora investeringar, säger Tomas Hallén.

Bostäder och lokaler står för 40 procent av Sveriges totala energianvändning.

-Eftersom det finns en stor potential till besparing och miljövinster i den sektorn behövs det fler som, liksom Akademiska Hus, tänker långsiktigt och vågar satsa på effektiva system som minskar energianvändningen, säger Åsa Söderström Jerring, vd i Sweco Theorells.

Stig Jahnsson i Eksjö fick hedersomnämnande för sitt arbete med energi- och kvalitetsfrågor inom främst småhussektorn, vilket lett till att standardhus med låga energibehov tagits fram.

Utmärkelserna delades ut av näringsminister Thomas Östros.

-Det är otänkbart att minska elanvändningen. Elenergi behövs för den industriella utvecklingen. Däremot måste förnyelsebara energikällor och energisnåla lösningar utvecklas, sa han.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.