Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Tony Svensson får utforma nya Karlskrona

Publicerad: 16 April 2008, 13:10

Tony Svensson på Sweco FFNS i Falun har vunnit arkitekttävlingen om utformningen av Amiralitetsplatsen i centrala Karlskrona. Hans förslag "Sublimelight - Mina Drömmars stad" föll juryn i smaken. "Vackert presenterat med tydliga grepp" var några av omdömena i motiveringen.


Det var i höstas som Fortifikationsverket  tillsammans med Statens Fastighetsverk och Karlskrona kommun en tävling om utformningen av den framtida Amiralitetsplatsen med omgivningar. En tävling  som har haft som mål att lyfta fram platsen som en värdig del av Karlskrona och skapa en attraktiv entré till Örlogshamnen och Skeppsgossekasernen.

Tony Svensson, 33 år, Sweco FFNS i Falun, tog initiativ till att delta i tävlingen. Han är själv uppvuxen i Karlskrona.

- Jag har alltid velat arbeta med stadsmiljön i Karlskrona, säger han. Det finns en drömsk kvalitet hos staden med dess ständigt närvarande historia och unika ljus som skapas genom närheten till havet, säger han. Jag känner mig mycket hedrad av att ha vunnit tävlingen.

Nu breddas uppdraget och flera medarbetare på Sweco FFNS kommer att involveras i det fortsatta arbetet med att utforma Amiralitetsplatsen.

Totalt hade 41 bidrag kommit in till tävlingen.

Juryns motivering lyder:

"Som helhet finner juryn att detta förslag, som är vackert presenterat, innehåller ett tydligt grepp som ger tävlingsområdet dess rätta värde i Karlskrona och samtidigt kan genomföras i etapper till en rimlig ekonomi".

Fakta
Karlskrona är en stad som togs upp på Unescos lista över omistliga världsarv.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.