Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Tre projekt gör upp om Årets Fasad

Publicerad: 20 mars 2017, 06:33

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg är en av de nominerade till Årets Fasad.

Foto: Elin Bennewitz

Tre projekt tävlar om utmärkelsen Årets Fasad. De är P-huset i Malmö Expocenter, Rättspsykiatriskt centrum, Trelleborg och Nanna 7, Gamla gymnastiken Mimerskolan i Umeå. Priset delas ut av SPEF, Sveriges murnings- och putsentreprenaders förening. Vinnaren koras på Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm den 27 mars 2017.


P-huset i Malmö Expo Center

En rastermurad tegelfasad som är mycket speciellt utförd. Arbetet kräver stor noggrannhet och kompetens för att utföra. Även armeringen av fasaden är mycket väl utförd, utan att ge avkall på det luftiga och lätta uttrycket i fasaden.

■ Entreprenör: Karling Fasad, Landskrona.
■ Byggherre: Midroc Projects.
■ Brukare/Fastighetsägare: Malmömässan, Kungsleden.
■ Arkitekt: Panorama Arkitekter.

Rättspsykiatriskt centrum, Trelleborg

Den sammanhållna fasaden i två våningar på Rättpsykiatriskt centrum i Trelleborg har en varierande fönstersättning, och fasadytans liv skapas av en för byggnaden speciellt framtagen tegelblandning som består av flera olika sorter, kulörer och glasyr. Tegel är ett lokalt förankrat material, och byggnadens utformning och detaljer med till exempel indragna takfötter och rullskift som krön hämtar inspiration i lokala traditioner. Fasadvinklarna och de lutande taken samspelar med det omkringliggande landskapet. Mot Mellanköpingevägen bryts den långa fasaden upp i flera mindre volymer.

■ Byggherre: Regionsevice.
■ Brukare, Fastighetsägare: Region Skåne. Regionsevice.
■ Arkitekt: BSK Arkitekter.

Nanna 7, Gamla gymnastiken Mimerskolan, Umeå

Nanna 7, Gamla gymnastiken Mimerskolan i Umeå, har renoverats grundligt. På fasaden har putsen bilats ner till befintlig tegelstomme för att sedan byggas upp med ny puts och listverk med hjälp av traditionella metoder och material. Fasaden har fått nya plåtdetaljer och tak och fönster har målats om. Arbetet har krävt noggrann planering och hög noggrannhet i utförandet som genomförts manuellt enligt traditionellt hantverk. Renoveringsarbetet har utförts av Historiska hus i Norr, Gm Anders Nordström (Antikvarisk kontrollant), Puts & Tegel, Örebro (Fasadentreprenör), White Arkitekter genom Rasmus Renglin.

■ Byggherre: Umeå Badhus - Inab
■ Brukare, Fastighetsägare: Infrastruktur i Umeå (Inab)
■ Arkitekt: Fredrik Olaus Lindström, Färdigställandeår 1892. Observera att detta var den ursprungliga arkitekten till byggnaden.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.