Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Tyréns och Wingårdh vann i Barcelona

Publicerad: 30 oktober 2008, 15:39

Världens första World Architecture Festival gick av stapeln 22-24 oktober i Barcelona. Över sjuhundra projekt från sextiotre olika länder tävlade och bedömdes av en internationell jury med Lord Norman Foster som ordförande.


Fyra svenska projekt var nominerade. I kategorin ”Shopping” vann modevaruhuset K:fem i Vällingby, arkitekt Wingårdhs arkitektkontor och konstruktör Tyréns. Det blev en glad överraskning för oss säger Tomas Alsmarker, affärsområdeschef på Tyréns AB, våra konstruktörer bidrog i allra högsta grad till att göra arkitektens vision möjlig. Som ett ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad var det självklart för Tyréns att vara på plats under World Architecture Festival.

De största utmaningarna för oss som konstruktörer var tunnelbanans sträckning rakt genom huset samt utkragande tak och fasader i glas. I uppdraget ingick även att projektera spiraltrappan utan spindel mellan plan 3 och 4. Svårigheterna krävde ett nära samarbete mellan arkitekt och konstruktör för utformningen av detaljlösningarna.

- Det handlar om att beakta de olika kraven och frågeställningarna tillsammans – inte var för sig. Vilket kräver mer av oss, det räcker inte med att vara kunnig inom sitt område eller disciplin! Det är ett förhållningssätt konstaterar Tomas Alsmarker.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.