Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Uppsala Konsert & Kongress vinnare av Stora Samhällsbyggarpriset 2008

Publicerad: 29 maj 2008, 07:29

Vid Samhällsbyggardagen igår på Clarion Hotel på Norra Bantorget i Stockholm delades Stora Samhällsbyggarpriset ut för tredje gången. Priset gick till Uppsala Konsert & Kongress.


Juryns motivering till det vinnande projektet löd:

Uppsala Konsert & Kongress uppfyller och gestaltar på ett självklart sätt kommunens målsättning om en arena för kulturlivet och samlingsplats för invånarna. Genom sin höjd, fria placering och kubiska form blir byggnaden ett tydligt landmärke som binder samman Uppsalas traditionsrika centrum med domkyrka, universitet och förvaltning med den tidigare anonyma stadsdelen öster om Fyrisån och järnvägen.
Interiört fullföljs idén om öppenhet genom en transparens i bottenvåningen och den panoramautsikt över staden som på ett avgörande sätt styrt byggnadens utformning.
Behovet av ljudisolering mellan salar, målsättningen att i alla delar genomföra den arkitektoniska visionen och den snäva tidplanen har krävt en nära samverkan mellan beställare, arkitekt, tekniska specialister, entreprenörer och inte minst verksamhetsföreträdare.

Projektfakta
Byggherre: Uppsala kommun, fastighetskontoret
Arkitekt: Henning Larsen Architects
Projekt- och byggledning: Hifab, Tema, Ramböll
Generalentreprenör: Peab Sverige

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.