Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Utopia vann markanvisningstävling i Järfälla

Publicerad: 26 november 2010, 10:23

Det vinnande förslaget "Kallhällsparken" innebär uppförande av flerbostadshus, omfattande sex flerbostadshus och totalt 105 lägenheter, i Kallhäll.


- Det är alltid roligt att vinna tävlingar. I det här fallet är det extra roligt av flera skäl. Dels hade vi tydliga begränsningar från vår beställare när det gällde val av byggmetoder, dels för att det handlar om en mycket speciell miljö och sist men inte minst för att det är den tredje markanvisningstävlingen i rad som vi vinner, säger Mattias Litström, ansvarig arkitekt på Utopia.De begränsningar i byggmetoder Utopia arkitekter hade som förutsättning var att produktionskostnaderna skulle hållas nere i projektet för att få fram en så prisvärd produkt som möjligt, detta påverkade materialval och produktionssätt. - För att uppnå detta jobbade vi med yteffektiva bostadslösningar samt ett prefabsystem med betongelement i fasad, berättar Emma Jonsteg, vd, Utopia arkitekter.Området för tävlingen ligger i Källhällsparken i Kallhäll, norr om Stockholm. Utopias förslag innehåller sex "växthus", ett namn de fått för att de är klädda med vildvin och sedum på flertalet fasader och tak. - Växtligheter på väggar och tak var ett resultat av att byggnaderna skulle smälta in i den fina parkmiljön samt att vi vill ge byggnaderna en "grön" profil med ett högt arkitektoniskt värde, säger Emma Jonsteg.Varje växthus består av tre huskroppar av olika höjd som sitter ihop kring ett gemensamt trapphus. Respektive huskropp skjuter ut i olika riktningar och ger samtliga lägenheter utsikt mot parken i tre vädersträck.Anders Major, kommundirektör i Järfälla, framhåller särskilt "den intressanta tomtdisponeringen som länkar ihop de planerade husen med den befintliga stadsdelsparken och den befintliga bebyggelsen".

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.