Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Vann med vision för effektiv projektering

Publicerad: 30 januari 2012, 12:55

Mattias Yllén Johansson ska undersöka om agila managementmetoder kan tillämpas i projekteringsfasen av byggprojekt.


För ett år sedan bjöd Grontmij in alla studenter vid landets ingenjörsprogram till tävlingen Grontnästet. Uppgiften var att formulera en innovativ och affärsmässig idé till ett examensarbete.

Första pris gick till Mattias Yllén Johansson från KTH och hans förslag att tillämpa agila managementmetoder i projekteringsfasen av byggprojekt. Agila managementmetoder är en interaktiv process som hjälper kunden att definiera sina behov och krav. Arbetsmetoden lämpar sig för komplicerade projekt där det är svårt att specificera produkten i förväg. Den används ofta inom mjukvarubranschen där kunden formulerar sina behov med hjälp av upprepade tester och förbättringar av en prototyp.

– Idén till mitt examensarbete kom egentligen genom en kompis kandidatuppsats där han skrev om Lean management. Vi satt och pratade lite löst om hans uppsats och då kom jag på idén att undersöka olika managementmetoder under olika faser i ett projekt. Efter vidare fundering kom jag fram till den smalare frågeställningen att undersöka möjligheten att använda agila managementmetoder under projekteringsfasen, berättar Mattias Yllén Johansson.

Han hoppas att tillämpningen av agila managementmetoder i projekteringsfasen ska leda till en ökad kommunikation mellan kund och leverantör så att de verkligen är överens om vad som ska levereras innan produktionen börjar. Det skulle minska risken för dyra ändringar i design eller funktion under produktionsfasen.

I februari påbörjar Mattias Yllén Johansson sitt examensarbete på Grontmij där han ska följa ett eller flera av deras projekt för att besvara sin frågeställning. Hans mål är att så småningom bli projektledare och jobba med projekt som kräver innovativa lösningar för att gå i lås.

– Jag har alltid varit fascinerad av byggnader, deras design och hur man på nyskapande sätt löser konstruktionsproblem för att uppnå de mest spektakulära byggnader. När jag sedan skulle börja studera på högskola så upptäckte jag att KTH hade programmet Samhällsbyggnad där man kunde läsa både Huskonstruktion och Byggprojektledning, det verkade väldigt intressant och på den vägen är det, sammanfattar han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.