Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Vem får Stora Samhällsbyggarpriset 2009?

Publicerad: 30 juni 2009, 09:45

Nu har juryn för årets stora Samhällsbyggarpris haft sin första träff och processen att få fram en vinnare har startat.


Vi har gått igenom processen och pratat om bedömnings­metoderna. Det krävs en del kompletteringar, men det blir bättre och bättre för varje år. Det har kommit in många intressanta förslag med hög kvalitet och nomineringarna är fler än i fjol, 33 stycken. Den geografiska fördelningen är hygglig, från Kiruna i norr till Malmö i söder, säger Sven Fristedt, representant för Byggherrarna.

- Det finns inget liknande framåtsyftande pris i världen, där inte bara produkten utan även processen bedöms. Nomineringarna ska uppfylla sju kriterier och ribban ligger högt - i världsklass, fortsätter Sven Fristedt.

Stora Samhällsbyggarpriset har som mål att vara branschens främsta utmärkelse. Enligt stadgarna ska priset gå till en byggnad eller anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhälls­byggnads­processen. Syftet med priset är att bredda synen från att bara bygga, till att skapa samhälleliga värden. Utvärderingen görs utifrån aspekterna samhällsnytta, arkitektur, teknik, hållbarhet, samverkan, förnyelse och effektivitet.

Stora Samhällsbyggarpriset delas i år ut vid en ceremoni den 6 oktober i Stockholm.

Priset delades ut för första gången 2006 och gick till om­byggnads­projektet Östra Gårdsten i Göteborg. År 2007 vann an­lägg­nings­projektet Götaleden priset och 2008 gick det till Uppsala Konsert & Kongress.

http://www.samhallsbyggardagen.se/s18572

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.