Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

Vem var Kasper Salin?

Publicerad: 6 November 2008, 14:07

Den 14 november 2008 presenteras årets vinnare av Kasper Salinpriset, Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris. Men vem var Kasper Salin egentligen?


Mest känd är Salin för att han var stadsarkitekt i Stockholm under en period av stora förändringar vid förra sekelskiftet. Men han var också en mycket flitig amatörfotograf. Mellan 1885 och 1919 fotograferade Salin den gamla bebyggelsen, mestadels trähusbebyggelse, som försvann när stenstaden byggdes ut över malmarna. I hans fotografier lever det gamla Stockholm kvar. Tvätten hänger på tork på gårdarna, barnen leker på leriga gator och sotare klättrar på skorstenarna.

Vid sin död 1919 testamenterade Salin drygt 2000 negativ till Stockholms stad. Till största delen rör det sig om nitratnegativ, som har dålig arkivbeständighet och riskerar att gå förlorade om de inte digitaliseras omgående.

Under 2008 arbetar Stadsmuseet med att digitalisera ett urval och registrera samtliga negativ ur Kasper Salins samling. Redan nu finns ett drygt hundratal fotografier att beskåda i museets Faktarum.

Inom en ganska snar framtid kommer bilderna även att finnas tillgängliga på www.stockholmskallan.se

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.