Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

”Vi vann Byggopus”

Publicerad: 21 mars 2014, 11:52

Årets vinnare i studenternas uppsatstävling Byggopus korades på torsdagen på hotel Hilton vid Slussen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Tävlingar studenter uppsatser

Två bröder, Mattias och Michael Blomqvist på KTH:s högskoleingenjörsprogram Byggteknik och design vann tillsammans 15-poängsklassen med sin uppsats om problemet med växlar i det svenska järnvägsnätet.

–Tre års dagligt tågpendlande till KTH i Stockholm och Haninge med dagliga förseningar gjorde att ämnet kändes naturligt att välja, säger Mattias Blomqvist.

Undersökningen de genomförde och som låg som grund för uppsatsen omfattade tre geografiska områden, Norrbotten, Mälardalen och Skåne. Uppsatsen gjorde jämförande analyser med problemlösningar från det japanska järnvägsnätet där klimatet på många sätt liknar det svenska.

Priset för bästa 30-poängsuppsats inom arkitektur gick till Jarlath Cantwell, KTH Arkitekturprogrammet för uppsatsen om Un-building, det gamla centralbankshuset i Dublin, Irland, som genomgått ett omfattande ombyggnadsprojekt.

Den öppna 30-poängsklassen vanns av Linn Sundberg, Luleå Tekniska Universitet för sin uppsats ”Energieffektiva flerbostadshus av prefabricerad betong. Utformning av anslutningsdetaljer för  en fuktsäker produktion.

Uppsatsen handlar om hur vanligt förekommande fuktinträngning är under byggtiden och hur detta kan undvikas till begränsade merkostnader.

Ämnet kom upp till förslag i samband med att Linn Sundberg genomförde sin praktik hos Skanska.

–Jag var inte särskilt nöjd själv med uppsatsen, jag tyckte jag kunde gjort den ännu bättre, säger Linn Sundberg som blev både överraskad och mycket glad över vinsten.

Tävlingen Byggopus hölls för 16:e gången och nytt sedan i fjol är att lärare och studenterna deltar i ett seminarium där de håller muntliga föredragningar för varandra och en inbjuden publik om sina slutsatser.

Det känns nästan overkligt, kommenterade flera av studenterna.

– Varje uppsats motsvarar hundra arbetsdagar. Här sammanfattar vi dem till fem minuter eller mindre. Svårt men fruktansvärt roligt, menade Joakim Andersson, som hade nominerats för sin uppsats inom 30 poäng Arkitektur.

Vinnarna deltar i Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm måndagen den 31 mars och kommer då att presenteras på scenen i samband med att de får stipendier från Sveriges Byggindustrier.

Kort om Byggopus

Varje år arrangerar tidningen Byggindustrin en riksomfattande tävling om bästa examensarbete. Byggopus är öppen för alla som studerar till civilingenjör, arkitekt eller högskoleingenjör vid något av byggprogrammen.

Här kan du läsa mer om Byggopus 2013.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.