Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

Vinnare Kasper Salin-priset 2018

Publicerad: 20 mars 2019, 11:22

Årets Arkitekturgala bjöd på prisregn i vanlig ordning. Det var Hamra Ateljébostad på Gotland som kammade hem den prestigefyllda utmärkelsen Kasper Sahlin-priset 2018.


NML

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Kasper Sahlin-priset delas ut årligen av Sveriges Arkitekter till ett svenskt nybyggt byggnadsverk eller grupp av byggnader. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av arkitekten Kasper Salin, som bland annat var stadsarkitekt i Stockholm.

2018 års pris gick till Hamra Ateljébostad och juryns motivering lyder som följer:

"En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse på beställarens specifika önskningar. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter."

Ansvarig arkitekt för Hamra Ateljébostad är Anna Chavepayre, Collectif encore och beställare var Birgitta Burling och Staffan Burling. Byggnadsentreprenör var Allan Wahlby.

Fler priser som delades ut under arkitekturgalan var bland annat:

Planpriset som togs hem av Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad,  Bostadspriset 2018 vanns av Inspiration Rosendal.
Sienapriset 2018 vanns av Jubileumsparken i Göteborg
Kritikerpriset 2018 gick till arkitekturkritikern Mark Isitt
Guldstolen 2018 gick till Biblioteket No. 5.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev