Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tävling

"West Side Story" i Västra Roslags-Näsby

Publicerad: 18 april 2011, 14:50

White Arkitekter vann tävlingen om utformningen av Västra Roslags-Näsby med bidraget "West Side Story".


39 lag deltog i prekvalificeringen till att skapa en ny stadsdel med cirka 600 bostäder och verksamheter i Täby och att få fram ett förslag som ska utgöra underlag till detaljplan. Fyra valdes ut till finalomgången, och av dessa blev det White som tog hem segern.

Whites förslag, "West Side Story" har fokuserat på en bredare regional lösning som ska gagna hela kommunen. Exempelvis ingår värdet av Roslagsbanan och nuvarande station utvecklas till ett fullskaligt resecentrum. I förslaget inkluderar även kopplingen till Täby centrum, tåg direkt till Arlanda osv.

Befintliga fastigheter integreras med nya. De stora kvarteren delas upp i mindre fastigheter, med flera varierade hustyper; såsom villor och radhus med egen täppa, och studentbostäder i ett högt hus.

Bullret från den omgivande trafiken ska hanteras genom att förlägga högre hus som en "skyddande rygg" mot norr och därmed bilda bullerskärmar mot järnvägsspåren och trafiken.

I stadsdelens kärna ska också skapas ett nytt torg, med butiker och andra verksamheter. Även förskola, äldreboende och studentboende ingår i programmet. I förslaget ingick även en helt ny konsthall och en ny stadspark. Kommunhuset från 1950-talet ska göras om till ett lokalt kulturcentrum.

Ur juryns utlåtande:
" Förslaget uppvisar en robust och hållbar struktur som går att genomföra och utveckla och som gör det möjligt att variera. Förslaget är hållbart både ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I en stadsmässig miljö lyckas förslagsställarna bevara flera befintliga byggnader väl integrerade i strukturen. Med sin tydliga och klara gatustruktur återupprättas de system för gator och trafikföring som tidigare funnits i och kring området. Förslagsställarna har tagit till vara möjligheterna att skapa goda och användbara grönytor. Ett av många positiva inslag är att den befintliga slottsallén sparas."

De andra arkitektkontor som bjöds in efter ett prekvalificeringsförfarande var: Adept ApS, SLA, Cowi AB; Nyréns Arkitektkontor, White Arkitekter AB; Bjarke Ingels Group A/S (BIG) och WSP Sverige AB.

Juryn var sammansatt av politiker från partierna i kommunfullmäktige, tjänstemän från kommunen och arkitekter utsedda av Sveriges arkitekter.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.