Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tävling

White vann tävlingen om Täbys nya kommunhus

Publicerad: 20 Augusti 2010, 07:01

Av många inlämnade förslag gick första pris till White Arkitekter för deras bidrag "Tid för Täby".


Hela 70 bidrag hade lämnats in i den allmänna arkitekttävlingen om ett nytt kommunhus i Täby, norr om Stockholm. Bakom det vinnande bidraget står Thomas Rudin, Robert Schmitz och Anton Kolbe, White Arkitekter. Deras förslag strävar efter maximal öppenhet mellan kommunledning och medborgare. Målet är ett levande kommunalhus som fungerar för det kommande århundradet.

Juryns utlåtande lyder bland annat:
"Ett strikt och genomarbetat förslag som inordnar sig väl i stadsbilden. Med små medel som färgade glas eller innerväggar skapas spänning i fasaduttrycket. Denna byggnad visar i all sin enkelhet på en medveten, rationell, finstämd och vacker arkitektur med stora rumsliga kvalitéer. Huset både smälter in i området och blir ett kvalitetshöjande tillskott. Förslaget har en rätt placerad och bra huvudentré och möjlighet till en utveckling av torget och en bra kontakt med Biblioteksgången."

Första priset består av 300 000 kronor.

Enligt planerna kommer det nya huset att ligga i Täby centrum framför Täby närsjukhus, ett utrymme som i dag används för parkering. Placeringen blir strategisk vid den nya Esplanaden som binder samman centrum, bibliotek, kyrka, bad och gymnasieskola. Tanken är att hela Täby centrum ges en ny utformning som skapar bättre förutsättningar för både bostäder, kontor, handel och service för kommunens 60 000 invånare.

Whites ambitioner med sitt förslag är att skapa en kreativ arbetssituation för de anställda samt att fokusera på mötet mellan medborgare och kommun, där ett publikt entrérum i markplan ger insyn i kommunens arbete och binder samman kommunhuset med det nya torget och staden. Till exempel så utformas kommunfullmäktiges mötesrum till ett rum som bara existerar då de glasade vikdörrarna är stängda. Med öppna dörrar bildas en stor yta för exempelvis utställningar, marknader och debatter. Det finns gott om åhörarplatser för kommunfullmäktiges möten.

På den översta våningen skapas ett penthouse med matplats, kök och motion för de anställda.

Täbys befintliga kommunhus ligger i Roslags-Näsby och är från 1970-talet. Byggnaden är i stort behov av underhåll. Genom att riva huset frigörs marken som kan exploateras för andra ändamål.

Kommunfullmäktige förväntas fatta beslut om byggandet av nytt kommunhus under hösten och ambitionen är att den nya byggnaden kan vara inflyttningsklar 2015.

Fakta om arkitekttävlingen
Tävlingen om Täbys nya kommunhus genomfördes som en allmän, öppen arkitekttävling och pågick under perioden januari-april. Totalt inkom 68 godkända förslag som visades för allmänheten i maj. Tävlingens syfte var att få fram förslag till utformning av ett nytt kommunhus samt att handla upp arkitekt för det fortsatta arbetet att projektera kommunhuset.

Tävlingsuppgiften bestod i att:
• Gestalta en byggnad som ett uttryck för kommunens ambition att vara föregångare, utveckla en öppen och tillgänglig organisation samt ge hög kvalitet för skattepengarna.
• Skapa en effektiv och trivsam arbetsplats som bidrar till den kommunala förvaltningens förnyelse och utveckling.
• Ge ett bidrag till omvandlingen av Täby centrum till en levande och mänsklig stadskärna med en särskiljande och attraktiv arkitektur.
• Belysa möjligheter till samordning med bibliotekshuset där vissa kommunala verksamheter finns.

Juryn var sammansatt av politiker från partierna i kommunfullmäktige, tjänstemän från kommunen och arkitekter utsedda av Sveriges Arkitekter.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.