Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Video

Webb-tv: Megaprojekt - Världens fem största vindkraftsparker till havs

Publicerad: 2 februari 2016, 15:22

Se fem av vår tids största byggprojekt - de största vindkraftparkerna till havs.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Byggtuben har listat världens fem största vindkraftparker till havs. Listan bygger på de parker som har den största maxeffekten. Jättarna har en maxeffekt på flera hundra megawatt. Det är byggprojekt i mångmiljardklassen som är mycket komplicerade, inte minst för att byggarna i projekten är så utlämnade till vädrets makter. En av parkerna ligger så långt som 14 mil utanför kusten. Britterna är dominanter på listan, men det finns även en park från Sveriges vindkraftgranne nummer ett - Danmark.

Det finns ingen svensk offshorepark som platsar på Megalistan, inte ens på topp 25 listan faktiskt. Den största svenska parken är Lillgrund i Öresund som har en maxeffekt på 110 megawatt och som täcker elbehovet för cirka 60 000 hushåll. Det finns dock planer på att bygga världens största offshorepark utanför Blekingekusten på hisnande 2 500 megawatt. Där meddelar Anders Nilsson, som driver projektet, att man fortfarande väntar på tillstånd från regeringen om att få bygga. Vindkraften, lider liksom alla annan elproduktion i Sverige, av det låga elpriset just nu. Så länge det problemet kvarstår kommer det bli mycket svårt att bygga vindkraft till havs i Sverige, enligt Anders Nilsson. Han ställer dock sitt hopp till att regeringen ska se över hur ersättningssystemen ser ut för förnybar el i Sverige.

- Jag är hoppfull, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev