Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

18 000 nya jobb med Rut och Rot

Publicerad: 16 augusti 2010, 11:12

890 000 personer har ansökt om rut- och rot-avdrag det senaste året. Det har lett till nya jobb och minskat svartarbete, enligt en rapport från Företagarna.


Rut- och Rot-avdragen har varit en succé, skriver organisationen Företagarna i en rapport. De bedömer att minst 18 000 nya jobb skapats tack vare avdragen.

Sannolikt är de positiva effekterna ännu större, skriver Företagarna. Detta i och med att de totala projekten kan vara betydligt större än den avdragsberättigade delen. Företagen måste anpassa sysselsättningen efter hela projekten, vilket leder till att sysselsättningen blir totalt sett högre som en effekt av avdraget. Företagarna menar även att avdragen kan innebära att företaget vågar nyanställa och därmed expandera även på andra marknader som inte är avdragsberättigade.

Företagarna skriver i sin rapport att rut- och rot-avdragen är lönsamma för både företagen och staten just genom att det engagerar arbetslösa och gör svarta jobb vita. Den budgetmässiga nettokostnaden för rot-avdraget ligger just nu på noll, hävdar Företagarna och hänvisar till studier gjorda av bland annat riksdagens utredningstjänst.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.