Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

3-årigt avtal klart för tjänstemän inom bygg

Publicerad: 11 april 2017, 13:50

Sveriges Byggindustrier och samtliga tre tjänstemannaförbund, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen har träffat ett treårigt kollektivavtal som gäller fram 2020. Det siffersatta avtalet med Unionen är inom ramen för industrins märke på 6,5 procent över tre år.


– Vi hade en övergripande målsättning för alla våra avtalsområden att utveckla kollektivavtalen så att jobben tryggas, än mer ordning och reda skapas samt att fler väljer att arbeta i bygg- och installationssektorn. I förhandlingarna har vi tillsammans med tjänstemannafacken kommit överens om att fortsätta utveckla kollektivavtalet och så att det ytterligare förbättrar chefers och medarbetares arbetssituation, säger Malin Erasmie, huvudförhandlare för Tjänstemannaavtalet, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

I samband med förhandlingarna har parterna kommit överens om att förlänga mandatet för ett antal arbetsgrupper, däribland arbetsgrupperna för arbetstid, mångfald och redaktionell avtalsöversyn. I tillägg till detta instiftas ytterligare ett antal nya arbetsgrupper, exempelvis arbetsgrupper för studentmedarbetare.

– Det har varit viktigt för oss att möjliggöra någon form av anställning för den som genomgår någon form av utbildningsinsats. Det har också varit viktigt att ha arbetsgrupper för mångfald och integration, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd i Sveriges Byggindustrier.

Parterna har också avtalat om en ytterligare avsättning på 0,2 procent till delpension för 2017 samt 0,3 procent för 2019. I övrigt har inte gjorts några förändringar i de allmänna anställningsvillkoren.

För arbetsgivarsidan har det också varit viktigt att avtalet följer industrins avtal. Det gäller även den uppsägningsklausul som finns i avtalet och gäller för det sista året.

– Tjänstemannaavtalet är ett av de modernaste kollektivavtalen på svensk arbetsmarknad, med hög flexibilitet och få detaljregleringar. Det bygger på företags- och medarbetarnära lösningar, vilket kräver engagerade arbetsgivare och fackliga representanter på företagen. Vi är därför nöjda att vi med Ledarna träffat avtal om förutsättningar för fackligt förtroendevalda, säger Malin Erasmie.

I framtiden kommer Sveriges Byggindustrier att arbeta för att få till sifferlösa processlöneavtal med Unionen för att fullt ut få en fungerande lokal lönebildning.

Mats Åkerlind är nöjd med det avtal som har träffats.

– Jag tror att både facken och vi är nöjda. vi har haft en konstruktiv och givande diskussion och en konstrutiv process - och vi har kommit överens inom den tid vi har satt ut, säger han.

Enligt Mats Åkerlind förs även konstruktiva diskussioner om Byggavtalet som löper ut den sista april.

–Vi börjar konkretisera oss mer, säger han.

Några kortfattade punkter ur respektive avtal:

Ledarna

■ Sifferlöst processavtal (tillsvidare).
■ Avtal om förutsättningar för fackliga förtroendevalda.
■ Fortsatt partssamarbete för hållbara chefer.
■ Arbetsgrupp för skydd för visselblåsare.

Sveriges Ingenjörer

■ Sifferlöst processavtal (tidsbegränsat).

Unionen

■ Allmän pott: 1,5 procent per år + löneöversyn.
■ Lägsta lönehöjning 285 kronor år 2017 och 2018 samt 300 kronor år 2019.
■ Fortsatt arbetsgrupp för ett nytt processlöneavtal.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.