söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

350 målare kan tas ut i strejk

Publicerad: 11 maj 2017, 08:35

Målareförbundet varslar om stridsåtgärder från den 22 maj.

Ämnen i artikeln:

arbetsmiljö

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Det har låst sig i förhandlingarna om nytt kollektivavtal mellan målarna och arbetsgivarna. Förhandlingarna har nu kommit till ett läge där det inte längre går att snacka, det måste bli verkstad, skriver facket Målareförbundet i ett pressmeddelande.

Facket undrar i sitt brev till arbetsgivarna hur Måleriföretagen på fullt allvar kan mena att livspusslet för den anställde underlättas om den ordinarie arbetstiden kan förläggas mellan klockan 05.00-20.00 och med möjlighet till arbetsdagar på ända upp till 15 timmar i sträck?

Facket kräver även bland annat ökad kontroll för att förhindra missbruk och lönedumpning med felaktigt använda avtal, att den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist ska ha rätt till minst en veckas betald ledighet, extra lönepåslag till de som har lägst löner och att det ska finnas regler om separata omklädningsrum för män och kvinnor.

– Jag är besviken, om än inte förvånad, över fackets agerande. Deras varsel bygger på medvetet felaktiga tolkningar av våra avsikter. Vi har under hela förhandlingen försökt att gå Målareförbundet till mötes och komma fram till en överenskommelse som gynnar bägge parter. Men Målareförbundet har inte varit intresserade av att kompromissa. Att Målareförbundet vill lösa förhandlingen genom stridsåtgärder är enbart destruktivt och något som hela branschen förlorar på, säger Björn Hellman, vd på Måleriföretagen i Sverige.

Måleriföretagen uppger att de i sitt senaste bud bland annat erbjudit en låglönesatsning, förbättrad pension, riktade satsningar på prislistan och utökad arbetstidsförkortning. I budet finns också gemensamma utvecklingsområden med satsningar på arbetsgrupper kring ökad jämställdhet och framtida kompetensförsörjning.

– Att måleribranschen står inför en konflikt i år igen är mycket olyckligt. Dessutom kommer både arbetsgivare och deras medarbetare få ett sämre avtal nu än om vi hade lyckats nå en överenskommelse på egen hand. Vi har tagit ett grepp kring stora och viktiga frågor för branschen, och det bud vi presenterade var till stora delar en fördel för medarbetarna. Jag är därför ganska övertygad om att Målareförbundet gör många av sina medlemmar besvikna, säger Björn Hellman.

Varslet omfattar 350 målare och stridsåtgärderna träder i kraft den 22 maj 2017 klockan 10.00. Enligt arbetsgivarnas bedömning berör det över 500 arbetsplatser och två företag som får stänga hela sin verksamhet.

Relaterade artiklar

Målarkonflikten trappas upp

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev