Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsmiljö

523 byggnadsarbetare har dött av KOL

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

523 byggnadsarbetare dog under perioden 1971 till 1999 av KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom) efter att ha arbetat i dammiga miljöer. Minst 23 ickerökande bygnadsarbetare dog under en 25-årsperiod av sjukdomen som under normala förhållanden främst drabbar rökare.

Det är några av resultaten som Arbetsmiljöverket fått fram genom att samköra Bygghälsans register med andra register. Verket har nu dessutom genomfört en första fas av ett mätprojekt där man analyserat riskerna på ett 20-tal byggarbetsplatser. För undersökningen valdes främst badrums- och köksrenoveringar med stambyten, eftersom dessa arbeten omfattar flera moment som är kraftigt dammande.

I dagsläget saknas ett gränsvärde för inhalerbart damm, men från och med den 1 oktober gäller gränsen 10 mg/m3. Detta gränsvärde överskreds vid 53 procent av mätningarna och den högsta uppmätta nivån var drygt 17 gånger högre än gränsvärdet. Samma gränsvärde gäller redan i dag för totaldamm och detta överskreds vid 65 procent av mätningarna.

Mätningar har även genomförts vid några andra ROT-arbeten än stambyten men dessa uppvisade inte alls samma höga nivåer. Vid slipning av klinkergolv i ett köpcentrum låg värdena under gränserna och likaså vid rivning av betongväggar utomhus.

Variationerna är stora mellan olika mätningstillfällen och därför vill verket genomföra fler mätningar innan man drar alltför långtgående slutsatser.

Arbetsmiljöverket har också tittat på hur byggnadsarbetare bäst kan skydda sig mot dammet. De flesta arbetarna använde olika sorters andningsskydd och exponeringen var således mindre än den uppmätta. Emellertid varnas i rapporten för att det finkornigaste och farligaste dammet är det som finns kvar i luften längst och man bör därför inte ta av sig andningsskyddet förrän en bra stund efter att de dammande arbetena upphört. Det är också viktigt att alla som vistas i lokalen bär andningsskydd - inte bara den som håller på med det dammande arbetet.

Bland dammbegränsande åtgärder är det effektivaste en kombination av avgränsning av utrymmet och användning av dammsugare som antingen monteras på verktyget eller att man arbetar två och två. Luftrenare visade dock sämre resultat, vilket till viss del kan förklaras med att de ofta placeras fel.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.