Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Alla ska få påverka på Veidekke

Publicerad: 12 januari 2016, 14:01

Emile Hamon, strategi- och verksamhetsutvecklingschef på Veidekke Entreprenad.

Foto: Linda Brambeck

Ökad delaktighet från personal, leverantörer och konsulter ska göra Veidekke både till en säkrare och lönsammare arbetsplats.


Ämnen i artikeln:

VeidekkeEmile Hamon

Veidekke har jobbat med medarbetarinvolvering i tio år. Nu vill företaget ta steget vidare och involvera alla aktörer i sina projekt. Det ska göras enligt ett Lean-inspirerat program på sex punkter, som ska genomföras i alla Veidekkes både stora och små projekt från och med nu.

– Vi ska minska inåtfokus och involvera inte bara våra egna medarbetare utan också till exempel kunder, konsulter, leverantörer. I vissa fall även närboende och de som berörs av projektet, säger Emile Hamon, strategi- och verksamhetsutvecklingschef på Veidekke Entreprenad.

Vinsterna är enligt honom många:

– Delaktighet leder till större ansvarstagande och engagemang. Det blir roligare att jobba vilket leder till säkrare arbetsplatser, sänkta kostnader och ökad lönsamhet.

Enligt den modell som företaget nu ska arbeta efter börjar alla projekt med ett startmöte som går ut på att skapa ett team med alla aktörer.

– Här diskuterar vi våra styrkor och svagheter och vad som är viktigt för att få allt att funka både på jobbet och privat, säger Emile Hamon.

Nästa steg är ICE-möten (integrated concurrent engineering) där alla involverade i projekteringen regelbundet arbetar en dag i samma rum. Här kan exempelvis arkitekten prata direkt med konstruktören vilket kortar tiden mellan fråga och svar med ibland upp till flera veckor. På varje Veidekke-kontor i landet finns numera ett särskilt avsatt ICE-rum. Ett annat steg är de involveringsmöten som hålls ute i produktionen.

– Alla byggbodar har en stormatsal där vi har möten om till exempel arbetsmiljö och tidplan varje morgon eller varje vecka. Här sätter vi även upp all viktig information. Tanken är att alla ska få samma information samtidigt och att alla då får möjlighet att påverka sin arbetssituation, säger Emile Hamon.

Viktigt är även att alla har fokus på planeringsarbetet och att platschefen decentraliserar delar av jobbet för delaktighetens skull.

– Vi vill att alla ska tänka planering.

Visualisering är en annan viktig punkt som innebär att all information som behövs för att styra produktionen blir synlig. Endera via whiteboards, digitala skärmar eller i pappersform på arbetsplatsen.

– Då minskar risken att frågor faller mellan stolarna, säger Emile Hamon.

Det sista steget i Veidekkes arbetsmetod är erfarenhetsåterföringen som Emile Hamon ser som en knäckfråga för branschen.

– Ett problem i branschen är att vi inte lär oss från projekt till projekt. Utmaningen är att få hela organisationen att lära sig. Som en del i det har vi börjat med löpande erfarenhetsåterföring under projekttiden, inte bara summering efter projektets slut.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

VeidekkeEmile Hamon

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.