onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Allvarliga brister hos CRTG: Anställda hade inte fått lön

Publicerad: 12 maj 2023, 03:30

Den kinesiska entreprenören CRTG måste åtgärda flera brister i bland annat arbetsmiljöarbetet.

Foto: Anders Siljevall

Allvarliga brister kom fram i ljuset när Nya tunnelbanan gjorde en revision hos kinesiska entreprenören CRTG. Bristerna handlar till exempel om den systematiska arbetsmiljön – men också om att anställda inte hade fått lön under sitt första halvår i Sverige.

Ämnen i artikeln:

CRTGarbetsmiljönackanacka kommunStockholms län

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den kinesiska entreprenören CRTG Engineering arbetar med de två entreprenaderna Sickla och Järla inom utbyggnaden av tunnelbanans blå linje till Nacka. I en revision vid de två arbetsplatserna som genomfördes i slutet av mars i år visade det sig att det fanns ett flertal allvarliga brister som nu måste åtgärdas.

Läs även: Mälarbanan försenas med flera år: De ville ta hem avblåsta jättekontrakten

I revisionsrapporten, som Byggindustrin har tagit del av, framgår det att revisionen har utförts i god anda mellan parterna och att mycket dokumentation fanns på plats. Men stora brister fanns kring flera arbetsrättsliga aspekter och det fanns oklarheter kring i vilken utsträckning företagets information om arbetsmiljö och arbetsrätt förstås av arbetare.

Under revisionen gjordes också stickprover som visade att några arbetare inte hade fått lön sedan de kom till Sverige i juli 2022.

– Det är inte bra att det finns brister – men det är väldigt bra att de upptäcks, det är därför vi har revisioner. En del av bristerna kände vi till sen tidigare och har påtalat för CRTG många gånger, som bristerna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Annat var nyheter för oss, som att det finns anställda som inte fått lön under sitt första halvår i Sverige, säger Erik Lindgren, Region Stockholms projektchef för Nacka-grenen, i ett pressmeddelande.

Läs även: CRTG om Sverigeresan: ”Vi är här för att stanna”

Sedan februari har de anställda fått sina löner, enligt uppgifter från entreprenören till regionen.

– Det CRTG säger till mig är att det är olyckligt, men att det berott på att det dröjt innan personerna fått svenskt bankkonto. Detta kommer vi att följa upp mycket noga, det är helt oacceptabelt att inte betala sina anställda i rätt tid, säger Erik Lindgren.

Läs även: CRTG kniper nytt storkontrakt på tunnelbanan – här är alla anbuden som kom in

Bland de allvarliga punkter som har kommit fram i revisionen är att det har funnits oklarheter i anställningsavtal för kinesiska yrkesarbetare. Dessutom har för säkerheten viktiga dokument som arbetsberedning och riskberedning bara funnits på svenska och ibland engelska, som inte alla arbetarna kan. Nu håller alla dokument på att översättas. Detta ska vara klart senast den sista maj.

– Det är viktigt att säga att arbetsmiljön för de enskilda yrkesarbetarna nere i tunneln är lika bra hos CRTG som i våra andra projekt. Det är killar och tjejer som tar stort ansvar för sin arbetsmiljö. Bristerna ligger i den systematiska överbyggnaden, det vill säga i dokumentation, ansvarsfördelning och intern kommunikation. Tunnlar är en potentiellt farlig arbetsmiljö med stora risker – då är det systematiska arbetet grunden för att minska de riskerna, säger Erik Lindgren.

"Förstår allvaret"

CRTG har till mitten på juni på sig att rätta till alla bristerna. Då kommer revisionen att följas upp.

– Vi förväntar oss att man följer de avtal vi har och att man följer svensk lag. Min uppfattning är att CRTG förstår allvaret och att de jobbar med att åtgärda bristerna. Vi följer naturligtvis upp detta noga, säger Erik Lindgren.

Läs även: Allt om nya kontrollfunktionen i Byggavtalet

Enligt Region Stockholm kan det vara grund för hävning om en entreprenör bryter mot de arbetsrättsliga villkoren.

– Men enligt kontraktsvillkoren måste CRTG få en chans att rätta till bristerna. Vi har skickat en erinran om rättelse och nu ska de agera snabbt. CRTG:s högsta chef i Sverige är väl medveten om innehållet i rapporten, vi har tät kontakt, säger Erik Lindgren.

Byggindustrin söker CRTG för en kommentar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev