Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsgivare efterlyser startlån för ungas bostadsköp

Publicerad: 1 juni 2017, 08:41

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm

Bristen på rörlighet i det befintliga beståndet förstärks med Finansinspektions förslag om att skärpa amorteringskraven. Detta menar arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierFinansinspektionenBjörn Wellhagenarbetsmiljöamorteringskrav


– Om Finansinspektionens förslag blir verklighet kommer det att bli påtagligt för många löntagare. 4,5 gånger årsinkomsten motsvarar till exempel 1,2 miljoner för en barnskötare. Bristen på rörlighet i det befintliga beståndet förstärks och hushållens marginaler sjunker. Däremot är det positivt att Finansinspektionens avvisar ett skuldkvotstak, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Ett problem enligt honom är att det blir ännu svårare för förstagångsköpare att etablera sig på bostadsmarknaden. Björn Wellhagen påpekar att storleken på föräldrarnas plånbok blir viktigare med höjda krav på kontantinsats och tuffare lånevillkor. Han efterlyser nu politiska reformer, exempelvis förmånliga startlån för förstagångsköpare, inspirerade av studielånssystemet.

- Skulderna har ökat i förhållande till inkomsterna. Men det är inte belagt att Sverige har en bostadsbubbla. Kostnadsläget i storstäderna kan i stor utsträckning förklaras med en motiverad prisuppgång till följd av tillväxt och bostadsbrist, säger Björn Wellhagen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev