Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsgivare kan få straffansvar

Publicerad: 15 december 2016, 13:32

Utredningens förslag innebär att arbetsgivare som uppsåtligen inte har levt upp till de krav som ställs när det gäller lön och övriga anställningsvillkor kan dömas till fängelse i högst ett år eller böter.

Idag presenterades betänkandet ”Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden”.


Ämnen i artikeln:

Ingrid UtneMorgan Johansson

Utredaren Ingrid Utne lämnade idag över utredningen till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Förslaget innebär att arbetsgivare som uppsåtligen inte har levt upp till de krav som ställs när det gäller lön och övriga anställningsvillkor kan dömas till fängelse i högst ett år eller böter, skriver Regeringskansliet i en sammanfattning.

Betänkandet innehåller också förslag om direktåtkomst för Migrationsverket till vissa uppgifter hos bland annat Skatteverket, en möjlighet för regeringen att meddela ytterligare föreskrifter om efterkontroller och ett uppdrag till Migrationsverket att ta fram ett system för effektivare prövning av ärenden om arbetstillstånd.

– Det är bra att vi nu har fått konkreta förslag till åtgärder som syftar till att förbättra skyddet för arbetskrafts­invandrare. Sverige behöver ett system som kan möta de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands, samtidigt som arbetstagare skyddas mot utnyttjande, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Ingrid UtneMorgan Johansson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.