Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsgivare okunniga om buller

Publicerad: 3 mars 2010, 10:05

I sju fall av tio gör inte arbetsgivarna tillräckligt för att förebygga buller och skadliga vibrationer.


Arbetsmiljöverket har sedan februari besökt 600 arbetsplatser, bland annat bygg- och anläggningsföretag och fastighetsbolag. Det visade sig att sju av tio arbetsgivare inte gör vad som förväntas av dem för att förebygga riskerna som deras anställda utsätts för vad gäller buller och vibrationer.

– Höga nivåer av buller och vibrationer kan ge skador på lång sikt, varför det förebyggande arbetet är mycket viktigt, säger Håkan Rosengren, projektledare vid Arbetsmiljöverket.

420 arbetsgivare får nu sammanlagt 1500 krav på åtgärder. Det gäller alltifrån riskbedömningar och användning av hörselskydd till medicinska kontroller för de anställda. Arbetsgivarna måste bli bättre på att bedöma risker och vidta förebyggande åtgärder, konstaterar Arbetsmiljöverket. Klarar de inte detta inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet måste en utomstående expert anlitas, till exempel företagshälsovården.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.