Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsgivarna har stämt Byggnads

Publicerad: 4 maj 2012, 08:04

Torsdagen den 3 maj stämde arbetsgivarna i konflikten kring plåt och vvs Byggnads för olovliga konfliktåtgärder.


Plåtslageriernas Riksförbund, PLR, och Vvs-företagen lämnade in enstämningsansökan till Arbetsdomstolen mot Byggnads som de anser harkränkt föreningsrätten.

Arbetsgivarnas krav är att domstolen ogiltigförklarar Byggnads stridåtgärder.Vvs-företagen och PLR skriver att Byggnads offentligt har meddelat attstridsåtgärderna utlösts på grund av att de varslade företagen ärmedlemmar i de två organisationerna och för att företagen har deltagiti Svenskt Näringslivs arbetsgivaresamverkan.

– Vi kan inte acceptera att våra medlemmars föreningsrätt kränks pådetta sätt, säger Vvs-företagens förhandlingschef Robert Jakobsson.

Arbetsgivarna anser också att Byggnads särskilt har riktat sinakonfliktåtgärder mot företag med nyckelpersoner som är aktiva inomarbetsgivarnas organisationer. Enligt arbetsgivarna är det en form avoacceptabla trakasserier

Den 25 april tog Byggnads ut 14 medlemsföretag inom PLR ochVvs-företagen i blockad och strejk. Den 2 maj varslade Byggnads omstrejk på ytterligare 27 företag med verkan i två omgångar, den 11 ochden 16 maj.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.