Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket synar om byggföretagen har koll på risker i arbetet

Publicerad: 26 september 2009, 21:04

Under en vecka i oktober inspekterar Arbetsmiljöverket det förebyggande arbetsmiljöarbetet inom byggbranschen. 1 400 småföretag runt om i landet får besök som en del av den Europeiska arbetsmiljöveckan.


Trots omfattande risker i arbetsmiljön, visade 2008 års inspektionsinsats att arbetsmiljökunskaperna är ganska bristfälliga det inom branschen. Då besöktes  drygt 1 100 företag inom el, vvs, ventilation, glas- och fönstermontering, golv, snickeri och måleri. Endast 40 procent av de besökta företagen genomförde regelbundna riskbedömningar.  

I år kommer alla berörda arbetsgivare  i dagarna att få  ett brev och information om hur man kommer i gång med arbetsmiljöarbetet.  
Att kartlägga och bedöma riskerna är ett nödvändigt första steg.  Även vid själva inspektionstillfället lämnas information som ett stöd att ”göra rätt” från början.

? Det är vid själva inspektionstillfället vi kan göra störst nytta, säger Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande. Många behöver en väckarklocka för att komma i gång med sitt arbetsmiljöarbete. Det ska inte behöva ske en olycka för att man ska inse betydelsen av att jobba säkert.

Byggbranschen en av de mest olycksdrabbade. Även om svenska byggarbetsplatser, av arbetsskadestatistiken att döma, är säkrare än byggen på andra håll i Europa har ett 20-tal dödsolyckor i arbetet har inträffat inom de aktuella branscherna under den senaste femårsperioden. Årligen skadas drygt tusen så illa att det leder till sjukfrånvaro, flera hundra av dessa i fallolyckor.

Vid inspektionerna kontrolleras att arbetsgivaren bedömt riskerna i arbetet och att det finns rutiner att genomföra riskbedömningar i samband med större förändringar i verksamheten. Exempel på sådana förändringar är införande ny utrustning, nya arbetssätt och arbete på nya byggobjekt.

Näst sista veckan i oktober genomför Arbetsmiljöverket kontrollerna, och resultatet kommer att redovisas vid Arbetsmiljöriksdagen den 23 oktober i Stockholm.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.